egypte-natuurgebieden-mooie-plekken-vakantie

 

De veiligheidssituatie in Egypte

De veiligheid in Egypte is niet overal hetzelfde. Het varieert namelijk afhankelijk van de regio en de politieke omstandigheden die op dat moment gelden. Over het algemeen kan je stellen dat de badplaatsen, hoofdstad Cairo en de bekende Nijlvallei veilig zijn. Je kunt hier gerust gaan genieten van een vakantie. Ook is er geen aanvullende reisverzekering voor nodig. Voor andere gebieden kan het verstandig zijn om je voor vertrek even te verdiepen in de actuele veiligheidssituatie.

De politieke situatie

Egypte heeft de laatste jaren een kritieke politieke geschiedenis doorgemaakt. Sinds de revolutie van 2011 is er veel veranderd. Met veel onrust in bepaalde gebieden als gevolg. Hoewel de situatie enigszins gestabiliseerd is, kunnen politieke protesten en demonstraties nog steeds voorkomen. Het is verstandig om drukke bijeenkomsten te vermijden en de lokale media en overheidsadviezen in de gaten te houden.

Heb je een vakantie in één van de badplaatsen gekozen, dan kan je meestal ongestoord van het land gaan genieten. Zelfs tijdens de politieke onrust in 2013, bleef het rustig in de badplaatsen rond de Rode Zee.

 

Terrorisme

Naast de politieke onrust komt er helaas ook terrorisme voor in Egypte. Vooral in de Sinaï-regio zijn er verschillende terroristische aanslagen geweest. Groeperingen als ISIS hebben de verantwoordelijkheid hiervoor opgeëist.

Toeristische bestemmingen, zoals Sharm El Sheikh en de regio’s rond de piramides van Gizeh, zijn over het algemeen veiliger. Mocht de situatie rond de reisbestemmingen toch veranderen, dan zal je dit voor je vertek horen van je reisorganisatie.

egypte-leuke-badplaatsen-plekken-hoogtepunten

 

Bijzondere risico’s voor vrouwen

Hoewel het een stuk veiliger is geworden in de loop der jaren, is het voor vrouwen nog altijd niet verstandig om alleen, een rondreis te gaan maken. Je kan namelijk te maken krijgen met ongewenste aandacht en/of intimidatie. Om te voorkomen dat je voortdurend wordt lastiggevallen als vrouw zijnde, is het aangeraden om je bescheiden te kleden en voornamelijk voor groepsreizen te kiezen. De rondleidingen in grotere groepen schrikken vaak af.

 

Sinaï-schiereiland

Eén van de gebieden die je het beste kan vermijden of waarvan je de situatie goed in de gaten moet houden, is het Sinaï-schiereiland. Het is een prachtig gebied, wat voornamelijk populair is bij duikers. Alleen zijn er ook gewapende conflicten tussen het Egyptische leger en extremistische groeperingen. Hierdoor is de veiligheidssituatie vaak wat onvoorspelbaar. Ondanks dat het veilig kan zijn als je er aankomt, kan jouw vakantie zomaar veranderen in een nachtmerrie. Reden genoeg om je goed voor te bereiden.

egypte-leuke-dingen-doen

 

Hoe kan je veilig rondreizen door Egypte?

De situatie in Egypte is rond toeristische bestemmingen grotendeels veilig. In andere delen van het land kan het wat minder veilig zijn. Die gebieden vergen de nodige voorbereiding en alertheid. Bij niet-toeristische gebieden is het van belang dat je op de hoogte blijft van de actuele situatie. Voordat je vertrekt, dien je de laatste reisadviezen van zowel Nederland als de Egyptische autoriteiten te bekijken. Hiermee krijg je een idee van de huidige veiligheidssituatie en kan je eventuele aanpassingen doen voor de reis. Een bepaalde regio overslaan, kan voorkomen dat je in de onrust terecht komt. Ondanks dat je niet jouw volledige vakantie hebt zoals je deze voor ogen had, ben je wel verzekerd van een reis waar je alsnog van kan genieten.

Zorg er tevens voor dat je afgelegen gebieden zo veel mogelijk vermijdt. De afgelegen of ongecontroleerde gebieden kunnen onveilig zijn. Dit komt doordat er militaire operaties en conflicten kunnen zijn. In plaats daarvan kan je beter naar de gebieden gaan waar het bruist van toerisme. Mocht er dan toch een keer wat gebeuren, dan zijn er voldoende mensen om je heen om te helpen.

Denk er daarom ook over na om te reizen in groepen of met erkende touroperators. Ze hebben een ervaren gids, die bekend is met de omstandigheden in het land. Deze kan jou tijdens een gebeurtenis ook adviezen geven om zo veilig mogelijk verder te reizen.

En tenslotte: respecteer de lokale cultuur. Het is een overwegend islamitisch land. Zorg ervoor dat je hier iets weet over de gebruiken en je je gedraagt naar de gebruikelijk Egyptische normen en waarden.

egypte-mooie-bezienswaardigheden-gebieden-plaatsen

 

Maatregelen tijdens een zelfstandige rondreis

Ondanks een goede voorbereiding kan het zomaar zijn dat je toch in een noodsituatie terechtkomt wanneer je zelfstandig een rondreis maakt. In dat geval is het verstandig om tijdens een noodsituatie als eerste de lokale autoriteiten te contacteren. De lokale politie, toeristenbureaus en de ambassade kunnen jou namelijk begeleiden en assisteren om de juiste stappen te ondernemen. Volg te allen tijde de aanbevelingen van de autoriteiten op.

Houd ook altijd contact met je familie. Zorg dat familie en vrienden weten welke reisplannen je hebt, zodat ze ook beter weten waar je je op dat moment bevindt. Geef bijvoorbeeld een kopie van jouw reisschema en de contactgegevens van de reisorganisatie.

Wanneer je een georganiseerd rondreis maakt, zal de reisorganisatie ook contact houden met de chauffeur en reisleider.

 

 

Algemene veiligheidstips

Wanneer je de volgende praktische tips volgt, kan je met extra zekerheid op vakantie.

• Overal in het land zijn militaire controleposten langs de wegen. Laat dit je niet afschrikken. Het is puur een methode om extra veiligheid te bieden aan de inwoners en toeristen.

• Voorkom het eten van ongekoeld voedsel. Met name vlees, vis en vleesgerechten zijn kwetsbaar. Voorkom zodoende ongekoeld eten van bijvoorbeeld eetkraampjes die je op straat tegenkomt. Ook het eten van softijs kan je beter vermijden.

• Het drinkwater is niet geschikt voor toeristen. Het bevat namelijk meer bacteriën dan onze darmen gewend zijn. Daarom kan je beter water uit flessen drinken. Ook ijsblokjes kan je beter vermijden. Let er verder op dat de verzegeling van flesjes met drinkwater nog zijn gesloten tijdens het kopen. Zelfs tandenpoetsen met het kraanwater wordt afgeraden.

• Bij binnenkomst in het land, dien je een visum te kunnen tonen. Deze kan je tegenwoordig voor vertrek online aanvragen. Geadviseerd wordt om ruim op tijd het visum aan te vragen.

• De stopcontacten zijn vergelijkbaar met gebruikten typen bij ons in Nederland en België. Zodoende heb je geen reisstekker nodig om je apparatuur te kunnen opladen.

• De medische zorg in Egypte is van een redelijk niveau. In bekende badplaatsen is de zorg ook ingericht op de behandeling van toeristen. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk contant moet afrekenen voor de verlening van medische zorg.

• Neem medicijnen altijd in de originele verpakking mee. Ook kan het verstandig zijn om een medisch paspoort mee te nemen.

• Informeer voor vertrek of een inenting momenteel geadviseerd wordt.

• Gebruik anti muggenmiddel om insectensteken te voorkomen. Ook luchtige bedekkende kleding kan goed werken. Niet allen tegen insecten, ook tegen de felle zon.

 

egypte-leuke-bestemmingen-plekken

 

Wat zijn veilige bestemmingen in Egypte?

Hoewel Egypte soms niet overal veilig is, heeft het land wel veel te bieden voor reizigers. Er zijn een aantal populaire toeristische bestemmingen die over het algemeen veilig zijn. De volgende toeristische bestemmingen zijn over het algemeen veilig genoeg om te bezoeken.

Cairo

Cairo is de hoofdstad van Egypte. Het is een bruisend metropool, die zowel veel oude als moderne voorzieningen heeft. Je kan hier onder andere naar de majestueuze piramides van Gizeh toe. Ook de Grote Sfinx en het Egyptisch Museum zijn hier te bezoeken. In het museum vind je duizenden jaren geschiedenis. Als je alle bezienswaardigheden hebt bezocht, mag een van de levendige markten niet ontbreken. De Khan el-Khalili-bazaar is een voorbeeld hiervan. Hier kan je winkelen voor souvenirs, maar ook de lekkerste gerechten proeven.

Bekijk ook eens de informatiepagina over de bezienswaardigheden in Cairo.

cairo-bezienswaardigheden


Sharm El Sheikh

Ben je een echte strandliefhebber? Dan mag Sharm El Sheikh niet ontbreken in de lijst. Dit gebied staat bekend om de luxe resorts, het bruisende nachtleven en de vele duiklocaties. Over het algemeen is het een veilige plek voor toeristen. Je hoort niet vaak dat er veel onrust is. Toch is het aan te raden om de veiligheid in Egypte goed te bekijken voordat je vertrekt. Het kan voorkomen dat je toch in een noodsituatie terechtkomt.

Meer inspiratie kan je opdoen via de pagina over de highlights van Sharm El Sheikh.

sharm-el-sheikh-naama-informatie


Aswan

Aswan is een andere stad die over het algemeen veilig is voor toeristen. De stad ligt aan de oevers van de Nijl en staat vooral bekend om de historische bezienswaardigheden en zijn serene schoonheid. Vanuit de stad kan je een groot aantal boottochten over de Nijl maken. Ook bezoek je vanuit hier de Hoge Dam en Philae-tempel. Je kan een groot aantal bezienswaardigheden vinden, waardoor je een onvergetelijke tijd hebt.


Luxor

Luxor is een van de meest bekende steden in Egypte. Het staat ook wel bekend als de ‘wereldhoofdstad van het openluchtmuseum’. Het is de thuisbasis van enkele indrukwekkende archeologische vindplaatsen. Denk aan de Vallei der Koningen, de Tempel van Luxor en de Karnak-tempel. De historische schatten kan je tijdens jouw vakantie allemaal bezoeken. Met een groot aantal bezienswaardigheden kom je ongetwijfeld tijd te kort. De veiligheid in de stad wordt over het algemeen gewaarborgd. Blijf echter wel de veiligheidsadviezen van de autoriteiten opvolgen.


 

Hurghada

Wil je voornamelijk zon, zee en strand tijdens jouw vakantie? Dan is Hurghada aan de Rode Zee een vakantiebestemming waar je naar moet kijken. Het is een badplaats met een groot aantal watersportmogelijkheden. Duiken en snorkelen zijn hier de populairste varianten van. Ook kan je genieten van een bruisend nachtleven. Gedurende de dag is de stad veilig, maar in de avonduren is het toch opletten. Vooral kleine criminaliteit kan hier voorkomen. Je moet dus wel op je hoede blijven.

Meer informatie vind je op de pagina over bezienswaardigheden in Hurghada.

hurghada-vakantie-informatie

 

Meer informatie over het land vind je op de pagina’s over de bezienswaardigheden van Egypte en de diverse mooie plekken van Egypte.

© 2024 SuggestMe.com