bonaire-leuke-plekken-plaatsen-vakantie

 

Bonaire; een veilig paradijs op aarde

Bonaire staat bekend als een van de mooiste eilanden ter wereld. Het is een eiland dat deel uitmaakt van het Nederlandse Caribische gebied. Het kristalheldere water, adembenemende stranden en vriendelijke bevolking, is het niet moeilijk te begrijpen waarom dit eiland een topbestemming is voor reizigers over de hele wereld.

Maar ook op het gebied van veiligheid is Bonaire een waar paradijs. Er is namelijk weinig criminaliteit. Er is een misdaadcijfer in vergelijking met veel andere toeristische bestemmingen. De lokale bevolking staat bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid, waardoor toeristen zich al snel thuis voelen. Ze zijn vaak bereid om te helpen en tips te geven over waar te eten, te verkennen en te ontspannen. Dit kan dus helpen om een onvergetelijke vakantie te hebben.

Ook voor vrouwen en kinderen is het eiland veilig. Zelfs wanneer vrouwen alleen naar het eiland afreizen.

Wel wordt er relatief veel drugs gesmokkeld. Onder andere tussen Bonaire en Curacao. Als toerist zal je heir echter weinig van merken. Wel kan je patrouilleboten zien varen langs de kust.

curacao-wat-doen-vakantie-tips

 

Weinig bewakingscamera’s en vriendelijke locals

Het gevoel van veiligheid in Bonaire wordt versterkt door het ontbreken van grote poorten en omheiningen die je in sommige andere bestemmingen kunt tegenkomen. De meeste huizen hebben geen beveiligingsmaatregelen zoals hoge muren en bewakingscamera’s, wat een teken is van het vertrouwen van de lokale bevolking in de veiligheid van hun eiland. De kans is daarom groot dat je een keer uitgenodigd wordt om bij de locals te eten of even een praatje te maken.

En mocht er toch iets aan de hand zijn, kan je rekenen op de toeristenpolitie. Deze speciaal opgeleide agenten spreken meerdere talen, waaronder Engels, en staan klaar om je te helpen bij vragen, problemen of noodgevallen. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun speciale uniformen en altijd tot je beschikking.

bonaire-leuke-badplaatsen-hoofdstad

 

Hoe veilig is het op straat?

De straten van Bonaire zijn over het algemeen veilig om te verkennen, zelfs ’s avonds. Je kan dus onbezorgd genieten van het nachtleven op het eiland. Toch is het altijd aan te raden om waakzaam te zijn en de basisveiligheidsregels in acht te nemen. Net als overal zijn er immers zakkenrollers actief en kan er altijd iets gebeuren op het gebied van criminaliteit. Loop bijvoorbeeld altijd in goed verlichte gebieden. Deze straten en gebieden geven jou een goed overzicht en de kans is kleiner dat iemand iets bij je probeert.

Zorg ervoor dat je tassen en persoonlijke eigendommen in de gaten houdt. En houd waardevolle spullen te allen tijde uit het zicht. Jouw paspoort, geld en dure elektronica kan je beter zo goed mogelijk opbergen. Laat ze bijvoorbeeld in een kluis in de accommodatie. Mocht je het nachtleven gaan verkennen, zorg dan dat je niet overmatig alcohol en drugs gebruikt. Zo weet je precies wat je doet.

 

Hoe veilig is het in het verkeer?

Je kan dus veilig door de straten lopen. Maar hoe zit dat eigenlijk in het verkeer? De verkeersregels op het eiland zijn over het algemeen hetzelfde dan je gewend bent. Zorg ervoor dat je voorzichtig rijdt. Houd je aan de snelheidslimieten die er zijn en zorg voor een goed overzicht. De wegen op het eiland zijn op sommige plekken smal en met onduidelijke bochten. Voorzichtigheid is daarom wel geboden.

De meeste verkeersregels zijn hetzelfde, maar er zijn toch een aantal andere regels waar je naar moet kijken. Heb je geen ervaring met het rijden in andere landen? Dan kan je ervoor kiezen om met het openbaar vervoer naar de bezienswaardigheden te reizen.

bonaire-leuke-stranden-plekken

 

De medische zorg op Bonaire

Als er een ongeluk gebeurt, wil je het liefste zo snel mogelijk geholpen worden. Zeker als je medische zorg nodig hebt. Het eiland is voorzien van uitstekende medische voorzieningen en goed opgeleide artsen. Je kan daarom gebruikmaken van de zorg die op dat moment nodig is voor jouw herstel.

Het is wel aan te raden om een reisverzekering te hebben die de kosten dekt. De rekeningen kunnen namelijk erg hoog oplopen als je in het buitenland naar het ziekenhuis moet. Met de verzekering kan je rekenen op de hoogwaardige kwaliteit zorg bij ieder medisch noodgeval.

 

Risico’s verkleinen met de juiste gedragingen

Ieder land heeft zijn eigen cultuur. Het is van belang dat je weet hoe je je hiernaar gedraagt. Hiermee kan je namelijk problemen voorkomen. Heb te allen tijde respect voor de lokale cultuur. Draag bijvoorbeeld passende kleding in openbare ruimtes en kerken. Bikini’s zijn prima op het strand, maar niet in het stadscentrum.

Begroet de lokale bevolking met een vriendelijke toon. Leer de Spaanse benamingen hiervoor. Het tonen van respect voor de lokale gewoonten en taal wordt altijd gewaardeerd. Het is een kleine moeite om een aantal woorden te leren en je krijgt er vriendelijkheid van alle lokale bewoners voor terug.

Het geven van fooi is gebruikelijk in Bonaire, net zoals in veel andere Caribische bestemmingen. Het personeel in restaurants en bars rekent meestal niet automatisch de servicekosten aan. De fooi is op het eiland vastgesteld op ongeveer 15 procent van het totaalbedrag. Uiteraard mag je zelf bepalen hoeveel het is, maar het wordt op prijs gesteld als je je aan dit percentage houdt.

En zorg dat je te allen tijde milieubewust bezig bent. Het eiland heeft een ongerepte natuur, die bestaat uit koraalriffen en nationale parken. Draag bij aan het behoud van deze schatten door geen afval achter te laten en je aan de aangewezen paden te houden.

leuke-dingen-doen-bonaire-kinderen-gezin

 

De natuurlijke veiligheid op het eiland

Bonaire heeft als eiland veel moois te bieden op het gebied van natuur. Alleen is het altijd goed om ook hier de risico’s van te weten. Het eiland staat bijvoorbeeld bekend om de duik- en snorkellocaties. Deze locaties wil je het liefste allemaal verkennen. Toch is het aan te raden om uitsluitend met een erkende duikgids op pad te gaan. Deze weet waar je wel en niet naartoe kan en welke dieren er leven. Zorg dat je de veiligheidsrichtlijnen in de gaten houdt.

Bonaire heeft een divers ecosysteem met unieke flora en fauna. Wees respectvol voor de natuur en vermijd het aanraken van onbekende dieren en planten, omdat sommige giftig kunnen zijn. Gidsen weten welke dit zijn en zorgen dat je je niet bezeert.

Wanneer je op het eiland bent, is het goed om je ook bewust te zijn van het weer. Het merendeel van het jaar is het weer prachtig. Toch kunnen er plotselinge stortbuien komen. Ook is er vaak een sterke wind op het eiland. Zorg dat je je op iedere weersomstandigheid voorbereid voordat je op vakantie gaat en houdt de weersvoorspellingen in de gaten voor het ondernemen van activiteiten.

bonaire-hoogtepunten-vakantie-leuke-activiteiten-doen

 

Voorbereid zijn op orkanen

Het Caribische gebied, en daarmee ook Bonaire, is niet alleen vatbaar voor de standaard stormen. Ook komen er regelmatig tropische stormen en orkanen voorbij. Ondanks dat het eiland zelf vrijwel nooit direct wordt geraakt, is het toch goed om de weerberichten in de gaten te houden. Het orkaanseizoen is van juni tot november en het kan zomaar zijn dat één van de stormen richting het eiland gaat. Omdat we geen orkanen gewend zijn, kan het lastig zijn om je goed voor te bereiden. Er zijn een aantal zaken die je hiervoor in het achterhoofd kan houden.

Zorg dat je de weersvoorspellingen voor de periode van jouw verblijf goed bekijkt. Een orkaan kan zich echter vrij snel ontwikkelen. Nogmaals: het eiland wordt vrijwel nooit direct getroffen, maar je kan er wel veel van merken als er een orkaan in de omgeving zit.

Zorg dat je te allen tijde een reisverzekering hebt die natuurrampen dekt. Lang niet iedere verzekering heeft deze in de dekking meegenomen. Controleer de polis om er zeker van te zijn dat je goed bent voorbereid op eventuele annuleringen of reisvertragingen als gevolg van het slechte weer. Zo hoef je geen geld te verliezen als het voorkomt.

Informeer ook bij je accommodatie over hun noodprocedures in geval van een orkaan of storm. Vraag hoe ze gasten op de hoogte houden en welke maatregelen ze nemen voor de veiligheid. In de meeste gevallen zullen ze adviseren om binnen te blijven. Sluit ramen en deuren goed af om wind en regen buiten te houden. Blijf ook niet dicht bij de ramen zitten. Als ze kapot springen, kan het veel letsel geven.

Mocht de orkaan daadwerkelijk op het eiland komen, is de kans groot dat er een evacuatie wordt aangekondigd. In dit geval moet je de instructies van de lokale autoriteiten nauwgezet opvolgen. Zorg ervoor dat je weet waar de dichtstbijzijnde noodopvang is, mocht dit nodig zijn. Of besluit om jouw vakantie vroegtijdig af te breken en richting Nederland te reizen als je hier nog de kans toe hebt.

 

Het eiland zo veilig mogelijk houden

Bonaire staat bekend om veel veiligheid. Een goed onderhouden natuur en het bewustzijn van het milieu dragen hier hun steentje aan bij. Zorg dat je op de hoogte bent van de toeristenbelasting en milieuheffing die het land heeft. Deze heffingen dragen bij aan het behoud van al het natuurlijk schoon dat je op het eiland tegenkomt. Ook ondersteunen de heffingen lokale projecten, die het eiland nog veiliger moeten maken. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de huidige tarieven en betaal ze tijdig om eventuele problemen te voorkomen.

bonaire-watersport-activiteiten-waar-wat-doen

 

De veiligheid op Bonaire is over het algemeen goed te noemen. Je kan met een gerust hart genieten van al het natuurlijk schoon. Meer informatie vind je op de pagina over de bezienswaardigheden op Bonaire.

© 2024 SuggestMe.com