Hoe veilig is Mallorca eigenlijk?
Kan ik veilig op vakantie naar het Spaanse eiland? Op deze pagina kan je ontdekken waar je op moet letten en dat je met een gerust hart op vakantie kan naar de populaire Spaanse bestemming.
De criminaliteit op het eiland
Gelukkig komt er weinig criminaliteit op het eiland voor. Wel kan je op drukke plaatsen te maken krijgen met zakkenrollers of auto-inbraak. Bijvoorbeeld in hoofdstad Palma de Mallorca of badplaats El Arenal. Echter niet erger dan in andere steden in de wereld. Wees alert op je spullen en laat geen waardevolle spullen achter in je auto. Wordt je aan de praat gehouden door onbekenden? Let dan extra op, het kan zijn dat men je wil afleiden.
Andere vormen van onveiligheid kan ontstaan tijdens het uitgaan. Bepaalde plaatsen van het eiland staan bekend om het uitgebreide uitgaansleven. Hier willen nog wel eens vechtpartijen ontstaan. Met name in de late uurtjes. Wees hier alert op en probeer voor de sluitingstijden te vertrekken. Dan zal je met een gerust hart feest kunnen gaan vieren.
Veiligheid met betrekking tot voedsel hygiëne
Net als in veel warme landen, is het ook op Mallorca verstandig om op de voedsel hygiëne te letten. Door de hogere temperaturen kunnen er namelijk sneller bacteriën ontstaan. Ongekoeld voedsel kan je daarom beter mijden. Met name kwetsbare voeding zoals vis, vlees en melkproducten. Ook kwetsbare producten zoals softijs kan je beter mijden.
Het kraanwater zou je kunnen drinken. Het bevat echter wel meer Chloor dan het drinkwater bij ons in Nederland en België. Daarnaast kan het toch wat meer bacteriën bevatten. Zodoende wordt water uit flessen toch geadviseerd. Dat kan je een eventueel buikgriepje besparen.
Algemene veiligheidstips:
Wanneer je de onderstaande tips volgt bereik je extra zekerheid tijdens je vakantie.
• Let bij het huren van een auto of scooter op de veiligheid. Controleer of beschadigingen en de technische staat van het voertuig. Vraag ook duidelijk of men goed verzekerd is en of je hier een bewijs van kan ontvangen. Draag verder een helm en/of gordel. Rijd daarnaast wanneer je alcohol hebt gedronken.
• Het nationale alarmnummer van Spanje is 112. De brandweer is te bereiken via 080 en de ambulancedienst via 061.
• Het bezit van drugs is verboden. Ook softdrugs zijn verboden. Er wordt streng gecontroleerd en bestraft.
• Neem geen drank of eten aan van een vreemden.
• Neem voor de zekerheid een kopie van je paspoort mee en eventueel een medisch paspoort.
De gezondheidszorg op Mallorca
Het eiland heeft een eigen ziekenhuis. Het staat in hoofdstad Palma de Mallorca en is van de overheid. Verder zijn er verdeeld over het eiland meerdere huisartsen en enkele kleinere privé-ziekhuizen.
De kwaliteit van de gezondheidszorg is ongeveer van hetzelfde niveau als in Nederland en België. Ook spreken veel medewerkers vrij goed Engels. De goede gezondheidszorg is een geruststellende gedachte voor toeristen.
Om de administratieve afhandeling van eventuele zorg soepel te laten verlopen, is het handig om een European Health Insurance Card mee te nemen. Deze is internationaal te gebruiken en maakt duidelijk dat je een zorgverzekering hebt afgesloten.
De verkeersveiligheid op het eiland
Spanjaarden kunnen wat meer temperament hebben dan wij Nederlanders en Belgen. Dat kan je ook merken in het verkeer. Men rijdt er wat agressiever en daardoor vaak te hard en zelfs door rood licht. Let dus ook bij groene verkeerslichten goed op. Helaas gebruikt men lang niet altijd de richtingaanwijzers. Let hier dus ook extra goed op.
Let verder bij het rijden ook goed op. Ook op het verkeer achter je dat eventueel wil inhalen. Blijf verder rustig en draag een gordel. Wanneer je dit aanhoudt kan je met een gerust hart het eiland per auto gaan verkennen.
De verkeersregels zijn grotendeels hetzelfde als bij ons. Er zijn echter wel een paar uitzonderingen:
• De meeste verkeersborden zal je herkennen. Behalve het driehoekige en gele bord met een rode rand. Deze geeft aan dat je voorrang moet verlenen.
• Openbaar vervoer heeft voorrang. Zelfs wanneer men van links komt en op gelijkwaardige kruisingen.
• Op bergwegen dien je even kort te toeteren wanneer de weg onoverzichtelijk is. Zo weet een eventuele tegenligger dat je er aan komt.
• Luister geen muziek via oortjes of een hoofdtelefoon. Dit is namelijk verboden in Spanje.
• De politie kan je aanhouden wanneer men ziet dat je wordt afgeleid door bijvoorbeeld eten, drinken of roken. Ook het rijden op slippers wordt niet gewaardeerd.
• Op de bergachtige wegen heeft stijgend verkeer altijd voorrang op het dalende verkeer. Tenzij het stijgende verkeer makkelijker ruimte kan maken. Probeer rekening met elkaar te houden.
• Wanneer je een parkeerboete meteen betaald, bespaar je 50 % van het bedrag. Foutparkeren en te hard rijden wordt streng op gecontroleerd.
Ondanks dat het goed is om op bepaalde zaken te letten, staat Mallorca bekend als een veilig en mooie vakantiebestemming. De veiligheid is te vergelijken met de onze in Nederland en België.
Benieuwd wat je zoal kan beleven op het eiland? Bekijk dan de uitgebreide pagina over mooie plaatsen en bezienswaardigheden op Mallorca.