camp-nou-wat-zien

 

Bijna geen voetbalstadion ter wereld is zo populair als Camp Nou. Tijdens een vakantie in Barcelona kan een bezoek daarom zeker één van de hoogtepunten zijn. Op deze pagina vind je handige informatie over het bezoeken van Camp Nou tijdens een rondleiding. Daarbij kan je ook het FC Barcelona museum bezoeken. Of bezoek zelfs een wedstrijd. Een unieke voetbal-ervaring.

 

camp-nou-rondleiding-info

 

Een rondleiding door Camp Nou

Camp Nou is één van de meest prominente gebouwen van de stad. Het immense stadion van voetbalclub FC Barcelona. Voor veel voetballiefhebbers heeft dit stadion iets magisch. Camp Nou is het stadion met de grootste bezoekerscapaciteit in Europa. Maar liefst bijna 100.000 bezoekers kunnen tegelijk een wedstrijd bezoeken. Modern is het stadion niet, wel ademt het historie van vele jaren voetbalsucces.

Veel toeristen kiezen voor een rondleiding in Camp Nou tijdens hun vakantie. Zeker nu de Nederlandse voetballer Frenkie de Jong bij de club speelt. Je toegangsticket geeft toegang tot een rondleiding door het stadion, het FC Barcelona Museum en de Multimedia Zone. Een soort museum waar je mooie momenten van de club kunt herbeleven.

Wat kun je onder andere kunt zien tijdens de rondleiding:

• persruimte
• spelerstunnel
• tribunes
• kleedkamer van het bezoekende team
• dug-out
• veld
• luxe skybox

Tijdens de rondleiding kun je via een audiogids uitleg krijgen over wat je tegen komt. Deze kastjes zijn in te stellen in diverse talen, waaronder Nederlands. De rondleiding kan hierdoor in je eigen tempo gaan volgen.

Ook het FC Barcelona museum is van hoge kwaliteit. Het museum wordt hierdoor jaarlijks gemiddeld door maar liefst 1.5 miljoen mensen bezocht. Daarmee is dit het meest bezochte museum van de stad. In het museum vind je vele prijzen, shirts, foto’s en andere herinneringen aan de club. In de Multimedia Zone vind je vele beeldschermen waar je herinneringen zoals wedstrijden, trainingen en huldigingen kunt terug kijken.

camp-nou-museum-bezoeken

 

Openbaar vervoer naar Camp Nou

Ga je een wedstrijd bezoeken of een rondleiding volgen in het stadion? Dan kan je op verschillende manieren naar het stadion reizen. Het openbaar vervoer is vaak de makkelijkste manier. Je vind hier de vervoermogelijkheden:

Metro:

• Lijn 3: halte Maria Cristina of Les Corts
• Lijn 5: halte Collblanc of Badal

Bus:

• Lijnen: 7, 15, 43, 67, 68, 74, 75, L12, L50, L60, L62 en N12.

Hop-on hop-off bus:

• Blauwe lijn stopt bij het stadion.

Adres:
FC Barcelona
C. Aristides Maillol 12
08028 Barcelona

 

De rijke geschiedenis van Camp Nou

Barcelona speelt haar wedstrijden al sinds 1957 in Camp Nou. Na 25 jaar is de eerste renovatie uitgevoerd. In dat jaar werd het WK namelijk gespeeld in Spanje. De openingswedstrijd tussen Argentinië en België werd in Camp Nou gespeeld. De capaciteit werd na deze eerste renovatie zelfs vergroot naar 115.000 bezoekers.

De tweede en momenteel laatste renovatie, was in 1994. Een gedeelte van de staanplaatsen, werd vervangen door zitplaatsen. Hierdoor werd de capaciteit terug gebracht naar ruim 99.000 bezoekers. Deze enorme capaciteit zorgt voor een imponerend gezicht wanneer je op een tribune staat.
De buitenkant van het stadion is minder imponerend. Een gedeelte van het gebouw staat namelijk onder de grond. Hierdoor lijkt het stadion niet zo hoog. Deze manier van bouwen is voor gekozen, omdat de club geen vergunning kreeg voor een hoger stadion.

camp-nou-info-tickets

 

De roerige geschiedenis van FC Barcelona

De club is opgericht in het jaar 1899 door een Zwitser. De eerste leden werden aangetrokken via advertenties in kranten. Dit resulteerde in de eerste jaren vooral in Zwitserse en Engelse spelers. Na drie jaar werd de bekende el Classico gespeeld, de wedstrijd FC Barcelona – Real Madrid. De club was ondertussen uitgegroeid tot een volwaardige voetbalclub.

In 1908 dreigde echter opheffing door financiële problemen. Mede door te weinig bezoekers. Dit werd voorkomen door de oprichter zelf. Hij werd voorzitter van de club en heeft veel energie en geld geïnvesteerd. Dit bleek ook uit de bouw van een stadion. In 1909 was het eerste stadion gereed met een capaciteit van 6000 toeschouwers. In de daarop volgende jaren beleefde de club vele sportieve successen.

FC Barcelona is een echte Catalaanse club. Vanaf 1923 is Catalonië diverse jaren onderdrukt geweest. In deze periode is de clubnaam tijdelijk veranderd en werd het stadion een tijdje gesloten. Ook werd de Zwitserse oprichter verbannen naar Zwitserland, die daar vervolgens zelfmoord pleegde.

Pas in de jaren vijftig en begin jaren zestig kende Barcelona weer grote successen. Ook de jaren 70 waren succesvol, mede dankzij de Nederlandse voetballers Johan Cruijf, Rinus Michels en Johan Neeskens. De meest succesvolle periode was echter vanaf het jaar 1988. Johan Cruijf was ondertussen trainer geworden en leidde de club naar veel prijzen.

In de jaren 90 kwamen vele bekende voetbalnamen naar de club. Trainers zoals Louis van Gaal en Frank Rijkaard en spelers zoals Ronaldinho, Marc Overmars, Eto’o, Frank en Ronald de Boer, Philip Cocu, Edgar Davids, Jasper Cillissen, Lionel Messi en Frenkie de Jong.

fc-barcelona-museum-camp-nou

 

Het “heilige” shirt van FC Barcelona

Het shirt van de club is jaren als “heilig” verklaard. De kleuren moesten gelijk blijven en sponsors op het shirt was uit den boze. Langzamerhand komt hier echter verandering hier. In 2005 is namelijk de eerste kleine verandering toegepast. Het logo van de televisiezender TV3 kwam op de linkerarm van het shirt.

In 2006 werd een deal gesloten met Unicef waarna ook dat logo op het shirt verscheen.
Sinds 2011 kwam de eerste grote shirtsponsor. De Qatar Foundation verscheen groot op het shirt voor een vergoeding van 30 miljoen per jaar. In 2013 is die naam veranderd naar Qatar Airways voor een bedrag van 32 miljoen per jaar.

Ondanks de shirtsponsoring zijn de blauw rode kleuren nog wel steeds gelijk gebleven. Sinds het seizoen 2019/2020 zijn de banen echter vervangen door blokken.

camp-nou-bezoeken-info

 

Via de onderstaande fotoknop vind je informatie over voetbalreizen naar FC Barcelona. Of bekijk de pagina over de highlights van Barcelona.

Of bekijk de pagina’s over de leukste wijken van Barcelona, het bekende Park Guell of de befaamde Sagrada Familia.

 

© 2024 SuggestMe.com