barcelona-park-guell-highlights

 

Wat is Park Güell?

Park Güell is het bekendste stadspark van Barcelona en ook meteen een Gaudi-openlucht museum. In het park staat een modelwoning dat als voorbeeld diende voor een nog te bouwen nieuwbouwwijk. Echter was er des tijds weinig interesse voor de modelwoning en daarom is Gaudi er zelf in gaan wonen.

Rond de woning heeft Gaudi een park laten aanleggen. Uiteraard geheel in de zijn welbekende stijl. Park Güell is dan ook een verzameling van bijzondere grote en kleine bouwwerken. Uiteraard met vrijwel alleen ronde vormen en vele kleuren mozaïek. Van de stadsmuur tot de huisjes en van de bankjes tot de trappen. Maar niet alleen de mooie bouwwerken zijn leuk om te zien, ook de vele (bijzondere) bomen en planten zijn de moeite waard. Als je door het park loopt, lijkt het alsof er alles aan gedaan is, om er een soort magische sprookjestuin van te maken.

park-guell-bezoeken-info

 

Het park is gelegen op de helling van een heuvel waardoor je ook nog een mooi uitzicht hebt over Barcelona. In het park kan je onder andere de volgende bouwwerken zien:

• de mooie stadsmuur beplakt met kleurrijk mozaïek
• een grote hagedis gebouwd op een trap. Uiteraard beplakt met kleurrijk mozaïek
• Sala Hipóstila ofwel de Zaal van de 100 Zuilen. Een mooi bouwwerk met 86 zuilen waar je lekker in de schaduw kunt lopen
• Plaça de la Natura, een groot plein omringd door ronde en bochtige banken
• tuin Jardins d’Àustria, een mooie tuin in het historische gedeelte waar het vaak lekker ruikt dankzij de bomen en planten
• Casa Larrard, het huis waar Gaudi in heeft gewoond
• Casa trias, het tweede huis dat ooit in het park werd bewoont. Vernoemd naar de koper, de advocaat Martin Trias i Domenech

park-guell-barcelona-tickets

 

Het gratis gedeelte van Park Güell

Het centrale gedeelte van het park wordt gezien als het historische gedeelte. De toegang hier voor is niet gratis. In dit gebied vind je de bekende bouwwerken zoals de trappen, het plein, de huizen en de hagedis. Het gebied er om heen is wel vrij toegankelijk en ook zeker de moeite waard. In dit gratis gedeelte vind je mooie planten en bomen die je kan bekijken dankzij vele kronkelpaden. Zoals bijvoorbeeld de bekende grotpaden. Ook heeft dit gedeelte het mooiste uitzichtpunt over de stad. Verder kan je enkele mooie gebouwen en viaducten tegen komen.

park-guell-online-tickets

 

Hoe kan ik Park Güell bezoeken?

Park Güell is bereikbaar via de metro, een hop-on hop-off bus, taxi, stadsbus of fiets. Je vind het park in het noorden van de stad, in de wijk Gracia. Dit ligt een aardig eind uit het centrum. Houdt dus rekening met een wat langere reistijd. Het is gelegen op de helling van een heuvel. Echter kan je naast de diverse trappen, ook kiezen voor een roltrap. Het park is te bezoeken via één van de volgende vervoersmiddelen:

Metro:
De snelste manier van vervoer is de metro. Je kan hiervoor lijn 3 nemen en uitstappen bij metrostation Vallarca of Lesseps. Vanaf dit station is het nog circa 20 minuten lopen naar de ingang van het park. Bij de ingang loopt een lange roltrap de heuvel op. Sportievelingen kunnen ook één van de trappen nemen.

Bus:
Ook de stadsbus is een geschikte manier van vervoer naar het park. Zowel lijn 24 als lijn 92 stoppen in de buurt.

Hop on hop off bus:
De blauwe bussen komen langs het park. Deze lijn loopt echter ook langs de Sagrada familia. daarom kan je er ook voor kiezen om beide bezienswaardigheden te combineren. Hier voor zijn zelfs combinatietickets te koop.

Fiets:
Sportievelingen kunnen ook kiezen voor een huurfiets. Echter is het laatste stuk wel een stevige klim. Fietsen mogen niet mee het park in.

Adres:
Carrer d’Olot 5
08024 Barcelona

Openingstijden:
24 maart t/m 19 oktober van 08:30 – 21:30 uur
25 oktober t/m 23 maart van 08:30 – 18:00 uur

Sinds 2013 is de toegang niet meer gratis. Om het onderhoud te kunnen bekostigen wordt er u een toegangsprijs van 8,- euro gevraagd. Gemiddeld duurt een bezoek aan het park enkele uren. Het gebied na de ingang is vaak erg druk. Verderop in het park zal de drukte zich meer verspreiden.

park-guell-info-tickets

 

Online tickets kopen voor Park Güell

Het park bestaat uit een gratis en een betaald gedeelte. Het historische gedeelte wordt entree voor gevraagd. Tickets kunnen bij de ingang en vooraf online worden gekocht. Door online tickets te kopen, kan je een lange wachtrij voorkomen. Ook kan het gebeuren dat er voor een dag geen kaartjes meer beschikbaar zijn door de drukte. Van te voren tickets kopen is daarom verstandig.

Let op; de tickets zijn geldig vanaf een bepaald tijdstip. Koop je wel een kaartje in het park, dan kan het dus zijn dat het pas enkele uren later geldig is.

Ben je meer dan 30 minuten te laat door de toegangspoortjes? Dan worden de kaartjes ongeldig. Men hanteert dit tijdsysteem omdat er niet meer dan 800 mensen tegelijk in het historische gedeelte mogen zijn.

Bijvoorbeeld via de onderstaande fotoknop kan je alvast eenvoudig tickets kopen.

 

De rijke geschiedenis van Park Güell

De invloedrijke industrieel Eusebi Güell gaf in 1950 aan de ontwerper Antoni Gaudi de opdracht om een groene woonwijk aan te leggen. Dit plan kwam echter niet van de grond doordat er weinig interesse was. Met name door de afstand van het park tot het centrum van de stad. Van de 60 gepland kavels werden uiteindelijk maar twee gebruikt voor bewoning. Uiteindelijk zijn er namelijk maar twee huizen gebouwd, waarvan één is gebuikt door Gaudi zelf.

park-guell-bezoeken-tickets

 

Het groene gedeelte van het project werd echter wel een succes. Langzamerhand ontstond er namelijk een prachtig stadspark met bijzondere objecten. Het ontwerp was gebaseerd op de Engelse tuinen. De opdrachtgever Eusebi Güell deed zijn tuininspiratie op tijdens diverse reizen op het Engelse platteland. De Engelse invloeden zijn terug te zien in de stenen pergola’s, grote trappen en kronkelende paden. De bouw werd voltooid in de periode van 1900 tot 1914. Het bijzondere park heeft dus een rijke geschiedenis opgebouwd.

Vanaf 1922 werd het park eigendom van de gemeente Barcelona. Vanaf dat jaar werd het park toegankelijk voor bezoekers. Sinds 1984 staat het park op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Daarnaast is het ondertussen uitgegroeid tot één van de populairste bezienswaardigheden van Barcelona.

park-guell-wat-doen

 

Meer handige informatie vind je op de pagina over de bezienswaardigheden van Barcelona.

Of bekijk de pagina’s over stadion Camp Nou, de leukste wijken van Barcelona of de befaamde Sagrada Familia.

 

© 2024 SuggestMe.com