barcelona-sagrada-familia-info

 

Eén van de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden in Barcelona is de Sagrada familia. Een bekende en bijzondere basiliek in het hartje van centrum. Het gebouw heeft een zeer originele vorm en imposante omvang. Hierdoor wordt het veel bezocht door toeristen. Op deze pagina vind je allerlei praktische informatie over de basiliek.

 

Bezoeken van de Sagrada familia

De buitenzijde van de basiliek is voor vrijwel iedereen een must see tijdens je citytrip. Het gebouw is zo bijzonder en imposant dat vrijwel iedereen het leuk vind om het gezien te hebben. Cultuurliefhebbers kunnen de kerk ook van binnen bekijken. Ook de binnenkant is imposant te noemen. Mede dankzij de enorme hoogte, de statige pilaren en de prachtige glas-in-lood ramen. Wil je de kerk van binnen bekijken? Dan is schouder bedekkende kleding verplicht. Ook dienen korte broeken en rokjes minimaal tot halverwege de dijen te reiken.

De basiliek heeft verschillende torens die onderling zijn verbonden met bruggetjes. Vanuit de torens heb je een prachtig uitzicht over de Barcelona. Maar ook kan je vanuit de torens nog beter de speciale daken van de basiliek bekijken. Bij het kopen van je ticket kan je kiezen voor een kaartje met of zonder bezichtiging aan de torens.

Je vindt de kerk in de wijk Eixample en is met de metro te bereiken via metrostation “Sagrada Familia” via lijn 2 of 5. Ook kan je kiezen voor één van de vele hop-on hop-off bussen.

Openingstijden:
November – februari: 9:00 – 18:00 uur
Maart en oktober: 9:00 – 19:00 uur
April – september: 9:00 – 20:00 uur

 

sagrada-familia-barcelona-tickets

 

Online entreetickets kopen voor de Sagrada familia

Nadeel van deze bezienswaardigheid is de drukte. Jaarlijks wordt het monument namelijk bezocht door maar liefst ruim 3 miljoen bezoekers! Als je lang wachten wil voorkomen, is het verstandig om van te voren alvast een kaartje te kopen. Ook omdat tickets bij de kassa vaak al vroeg zijn uitverkocht.

Wil je de kerk van binnen bekijken? Dan is schouder bedekkende kleding verplicht. Ook moeten korte broeken en rokjes tenminste tot halverwege de dijen hangen.

Je kan bij je bezoek kiezen voor verschillende soorten tickets. Zo kan je kiezen voor:

• ticket voor de kerkbezichtiging
• ticket voor de kerkbezichtiging + de torens
• tickets voor de kerkbezichtiging met audiotour
• tickets voor de kerkbezichtiging met een (Nederlandse) gids

Geadviseerd wordt om voor je bezoek alvast online de entreetickets te kopen. Zo hoef je niet in de lange rijen te gaan staan wachten. Ook zijn online tickets vaak voordeliger. Ten slotte loop je zonder online tickets, de kans dat een bezichtiging niet mogelijk is omdat toegangsbewijzen bij de kassa zijn uitverkocht.

sagrada-familia-bezoeken-info

 

De geschiedenis van de Sagrada familia

De Sagrada Familia is een oude basiliek dat wordt gebouwd sinds het jaar 1882. De ontwerper Antoni Gaudi wou er een modern en bijzonder kunstwerk van laten maken. Dit is ook zeer zeker gelukt. De kerk wordt net enkele meters lager dan de Montjuïc, de hoogste heuvel in de stad. Gaudí heeft aangegeven dat hier bewust voor is gekozen, uit respect voor de Schepper. Hij wil hem met zijn gebouw niet in hoogte overstijgen.

Helaas kwam Gaudi tijdens het bouwproces onder een tram en overleed. Hierdoor kon hij de bouw dus niet langer volgen. Al had Gaudi de afronding sowieso niet kunnen meemaken. Volgens planning is het imposante gebouw namelijk pas in 2026 helemaal klaar.

De lange bouwperiode wordt veroorzaakt doordat de Sagrada familia een “verzoeningskerk” is. Daardoor mag de bouw alleen betaald worden met ontvangen giften. De laatste 25 jaar wordt het entreegeld echter ook gebruikt voor de financiering van de bouw. Hierdoor verloopt de bouw de laatste jaren een stuk sneller. Echter wordt er ondertussen niet alleen meer gewerkt aan de bouw, maar ook al weer aan de restauratie. Hoewel de kerk nog niet klaar is werd het in 2010 al wel ingewijd door paus Benedictus XVI.

sagrada-familia-entreetickets-kopen

 

De bouw van de Sagrada Familia

Gaudi dacht voor de bouw, dat na tien jaar het gebouw klaar zou kunnen zijn. Echter kwam hij er na enkele jaren al achter dat dit zeker niet zou lukken. Het overlijden van Gaudi heeft de bouw ook niet gemakkelijker gemaakt. Er waren namelijk wel schetsen, ontwerpen en maquettes gemaakt maar geen concrete bouwplannen. Tot overmaat van ramp is een deel van de ontwerpen verbrand bij een grote brand in 1936 tijdens de Spaanse burgeroorlog.

Ondanks de weinige documentatie, doen de opvolgers van Gaudi al ruim 90 jaar hun best om het bouwwerk in de Gaudi-stijl te voltooien. Het gaat hierbij ondertussen al om verschillende architecten die in de ruim 90 jaar de leiding hebben gehad.

De bouw wordt ook vertraagd door de financiële middelen. De basiliek is namelijk een “verzoeningskerk” waardoor er voor de bouw alleen gebruik gemaakt mag worden van giften. Momenteel is de verwachting dat de basiliek rond 2026 helemaal gereed zal zijn. Echter zal het werk dan nog niet helemaal klaar zijn, omdat renovatie ondertussen al weer nodig is.

Naast de renovatie heeft ook de aanleg van een spoorwegtunnel voor kopzorgen gezorgd. In 2010 is namelijk de AVE hogesnelheidslijn aangelegd. Echter liep deze spoorwegtunnel ook precies onder de Sagrada familia door. Het boren van de tunnel had bij andere gebouwen in de stad, gezorgd voor schade door verzakkingen. Er was dan ook grote vrees voor de basiliek, echter is de boring in 2010 gelukkig goed verlopen.

Ook een deel van de hoofdconstructie zal nog moeten worden gebouwd. Zo wordt er nog gewerkt aan de vieringtoren. Dit is een toren in het midden van de kruising van een kerk. Deze toren krijgt een hoogte van 117 meter en zal worden omringd door vier kleinere torens. Deze combinatie symboliseert Jezus omringt door evangelisten.

De komende jaren zal de basiliek dus nog gedeeltelijk in de steigers staan en worden omringd door kranen. Echter is ook dit een imposant gezicht. De bouw is dus zeker geen reden om de Sagrada Familia niet te bezoeken.

sagrada-familia-bezoeken-tips

 

Via de onderstaande fotoknoppen kan je alvast kijken welke soorten tickets er te koop zijn. Dit is handig om te voorkomen dat je lang in de rij moet staan.

Of bekijk eens de pagina over de hoogtepunten van Barcelona.

Ook kan je pagina’s bekijken over stadion Camp Nou, het bekende Park Guell of de leukste wijken van Barcelona.

 

© 2024 SuggestMe.com