schotland-vakantie-kust-plekken

 

De mooiste bezienswaardigheden op Isle of Skye

Dankzij dit handige overzicht hoef je geen mooie plekken en bezienswaardigheden meer te missen tijdens je bezoek aan het Schotse eiland.

1. De kleurrijke cottages van Portree
Ongeveer 4.000 mensen noemen het stadje Portree, dat dient als administratief centrum van Isle of Skye, hun thuis. De levendig geschilderde huisjes langs de smalle haven zijn waarschijnlijk het meest herkenbare kenmerk van het stadje. De mooie vissershaven kan tijdens een bezoek aan Portree in al zijn glorie worden bekeken vanaf het uitzichtpunt Staffin Road. Het is een aanrader om daar een kleine omweg te maken om alles te zien.

Je vindt in Portree ook een flink aantal hotels en restaurants van hoge kwaliteit. Hier kun je lekker de avond door te brengen voordat je verder reist. Maak bovendien, terwijl je in Portree bent, ook zeker een wandeling op en rond The Lump, dat vroeger werd gebruikt als plaats voor openbare executies en nu een adembenemend panorama biedt over de haven.

schotland-mooiste-bezienswaardigheden-plekken2. Old Man of Storr

De bekende Old Man of Storr is een prominente granieten rots die van een grote afstand al kan worden waargenomen. Op het Isle of Skye wordt deze rots vaak beschouwd als een van de meest iconische oriëntatiepunten. Je bent in voor wat prachtige vergezichten als je deze locatie bezoekt. Mensen die fan zijn van sciencefiction kennen de rots misschien ook wel, want hij dient als decor in de film Prometheus.

Verschillende wandelpaden kunnen je naar Old Man of Storr brengen. Het pad dat dicht bij Loch Leathan en de A855 begint is het meest plezierig om te wandelen. Je hebt tijdens de wandeling een behoorlijke kans om Schotse Hooglanders te zien, die bekend staan om hun lange, krullende haar en hun grote hoorns.

schotland-wat-doen-leuke-dingen3. Eilean Donan Castle

Bezoek ook zeker het betoverde Eilean Donan Castle om je vakantie op het Isle of Skye nog onvergetelijker te maken. Eilean Donan Castle ligt op ongeveer 1.6 kilometer afstand van de Isle of Skye Bridge. Het kasteel is afkomstig uit de dertiende eeuw en bevindt zich op een eiland in Loch Duich. Het kasteel werd verwoest door een explosie aan het begin van de achttiende eeuw, maar gelukkig onderging het begin 20e eeuw ingrijpende renovaties. Je kunt het kasteel zowel van binnen als van buiten bekijken. Zowel de omgeving als de indeling van het kasteel doen denken aan een ansichtkaart.

schotland-mooie-plekken-bezienswaardigheden4. Quiraing

Quiraing is zonder twijfel één van de meest adembenemende plekken op het Isle of Skye. Deze plek zorgt voor een zeer mystiek en buitenaards gevoel, waardoor de plek niet snel te vergeten is. Het is dan ook zeker een aanrader om de trektocht die je in dit gebied kunt maken op je to-do lijstje te zetten, als je een behoorlijke mobiliteit hebt en op zoek bent naar een actieve wandeling.

Je wordt voor ongeveer drie uur hard werken beloond met de meest adembenemende vergezichten op het Schotse vasteland en de Buiten-Hebriden. Op het hoogste punt van de route die Staffin en Uig verbindt, is een parkeerplaats. Hoe eerder je er bent, hoe groter de kans dat je een parkeerplaatsje kunt bemachtigen. De lengte van de tocht is ongeveer 6.5 kilometer en je gaat rond en rond in een cirkel.

schotland-mooiste-plekken-plaatsen5. Sligachan Old Bridge

Op het Isle of Skye, dicht bij de belangrijkste doorgaande weg van het eiland, ligt het kleine gemeenschapje Sligachan. Er stroomt daar ook een rivier met dezelfde naam. In dat gebied kom je een charmante oude stenen brug tegen die de rivier oversteekt. Sligachan Old Bridge is een attractie die je niet mag missen vanwege het adembenemende natuurschoon in de omgeving. De waterval die je even verderop tegenkomt, wil je zeker niet overhaast voorbijlopen, dus neem je even goed de tijd om dit gebied te verkennen.

De dorpen, rivieren en meren van Schotland zijn het onderwerp van een groot aantal mythen en verhalen die fantastische elementen bevatten. Zelfs de Sligachan rivier bezit een zekere eigen uitstraling van mystiek. Als je je hoofd eventjes helemaal onderdompelt in de rivier, wordt je volgens de legende door het water eeuwige schoonheid geschonken. Let er wel op dat het water niet altijd warm is.

isle-of-skye-bezienswaardigheden6. Sligachan Watervallen

De Sligachan Waterfalls, die op korte afstand van de Sligachan Old Bridge liggen, worden vaak beschouwd als een van de mooiste watervallen op het Isle of Skye. Het uitzicht is zo ongeveer elke dag adembenemend betoverend.

Als je in de buurt van Sligachan bent, maak dan gerust een wandeling naar dit prachtige waterlichaam vanaf de brug. Als je vanuit Sligachan begint, kun je ook een lange tocht langs de rivier maken die 5 tot 6 uur duurt en eindigt bij de beroemde Fairy Pools in Glenbrittle. Een andere attractie in de buurt die je niet mag missen zijn de Fairy Pools. In de loop van de tocht kom je nog een aantal prachtige watervallen tegen.

isle-of-skye-wat-doen7. De Fairy Pools

We noemden de Fairy Pools hierboven al even op, maar die verdienen ook zeker een eigen kopje. Een belangrijk onderdeel van de Schotlandse geschiedenis wordt verteld via verhalen en legenden die al vele generaties worden doorgegeven. De verhalen over de zeer betoverde wateren en de feeën van het mythische Isle of Skye zijn daar ook voorbeelden van. Er wordt verteld dat ze leven in deze poelen hier in dit gebied. De Fairy Pools zijn een verzameling kristalblauwe poelen bij de Brittle rivier en zijn te zien in de buurt van Glenbrittle aan de voet van het Black Cuillins gebergte.

Deze bekende meren bieden niet alleen een schitterend landschap, maar bezoekers mogen er ook een duik in het water nemen. Daardoor is het aantal bezoekers de laatste jaren sterk toegenomen. Ben je moedig genoeg om in het ijskoude water te stappen en een duik te nemen? Laat je gerust gaan en geniet. Word je liever niet nat? Daar hoef je je geen zorgen over te maken, want het natuurwonder dat je hier aantreft zal je zeker inspireren om heel wat foto’s te maken.

De hele afstand van de trektocht naar de Fairy Pools is ongeveer 2.4 kilometer. Hij vervoert je heen en terug vanaf de parkeerplaats die je het beste uitkomt. Gun jezelf zeker een paar uur om de serene schoonheid van alle meren en watervallen in je op te nemen.

isle-of-skye-highlights8. De Fairy Glen

Het Isle of Skye lijkt nooit een tekort te hebben aan bezienswaardigheden om te bekijken. De Fairy Glen is nog één van de mooiste natuurlijke attracties van Isle of Skye en je zult de kans om het te zien niet voorbij willen laten gaan. Het is een prachtig stukje natuur dat bestaat uit stenen die in intrigerende ringen zijn gerangschikt. Door dit gebied loopt niet echt iets dat als wandelroute kan worden beschouwd. Trek daarom je stevige schoenen aan en ga vervolgens op weg om nieuwe plekken te zien.

Hoe je er komt is niet zo heel moeilijk. Neem vanuit Portree de A87 helemaal in richting van het Noorden naar Uig. Vervolgens sla je rechtsaf de smalle eenbaansweg in vlak voor je het Uig Hotel bereikt. Er staat een bord dat de weg wijst naar Sheader en Balnaknock. Blijf deze weg ongeveer 2.4 kilometer rechtdoor volgen. Het is mogelijk een parkeerplaats te vinden in een inham, maar er zal waarschijnlijk niet veel ruimte zijn voor je voertuig. Je kunt in Uig ook zeer goed parkeren en naar Fairy Glen lopen als je voor deze optie kiest. Dit duurt ongeveer 30 minuten.

isle-of-skye-hoogtepunten9. De Kilt Rock en Mealt Falls

De Kilt Rock en Mealt Falls zijn te zien op korte rijafstand van Quiraing. Het water dat hier over de rand van de waterval klettert, baant zich een weg naar de oceaan beneden. Je hoeft niet veel moeite te doen om de adembenemende beelden hier te kunnen bewonderen. Parkeer gewoon je voertuig op de parkeerplaats aan de A855 en loop dan naar de uitkijkpost.

schotland-mooiste-plekken-tips-vakantie

 

Toeristische informatie over Isle of Skye

Voor de noord west kust van Schotland ligt het grote eiland Isle of Skye. Een geliefde vakantiebestemming dankzij de ruige natuur. Met kliffen, bergen, heuvels en fjorden. Ook kan je er dieren spotten zoals otters en zeehonden. Ondanks dat het een eiland is, kan je het gebied ook per auto bereiken. Isle of Skye is namelijk via een brug verbonden met het vaste land.

Er heerst een mild zeeklimaat waardoor de winters niet zo koud zijn maar de zomers ook niet zo warm. Ondanks het grote oppervlakte (1656 km²) wonen er toch slechts ruim 8000 mensen op het eiland. Steden zijn er dus ook niet te vinden, wel 29 dorpen.

isle-of-skye-informatie-schotland

 

Ben je ook benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan de handige informatiepagina’s over de mooiste plekken in Schotland en het overzicht van de bezienswaardigheden in Schotland.

 

© 2024 SuggestMe.com