Toeristische informatie over het Kruger National Park
Tijdens een vakantie in Zuid Afrika wil je ook vast op safari. Dat kan onder andere in het mooie Kruger National Park. Het grootste natuurpark van het land en gelegen in het uiterste noord oosten. Het heeft een oppervlakte van 20.000 vierkante kilometer, wat ongeveer de helft van Nederland is. In het gebied kan je een groot aanbod van wilde dieren zien. Van olifanten tot leeuwen en van buffels tot krokodillen. Tijdens je safari zal je dan ook verzekerd zijn van uiteenlopende dieren.
De regio werd vele jaren geleden door stropers. Daardoor werd het aantal dieren flink verminderd. President Paul Kruger wou hier wat aan doen en heeft de regio tot een Nationaal Park benoemd. Er zijn negen toegangspoorten gebouwd om zo te kunnen zien wie het gebied betreedt en verlaat. Bij deze ingangen wordt je gecontroleerd en een entreeprijs gevraagd.
Extra tips:
neem malaria tabletten mee voor het geval je symptomen krijgt
• neem een verrekijker mee
• ga je zelf met een huurauto op pad? Breng dan voor vertrek de plekken in kaart waar je kan eten en drinken.
• je kan ook net buiten het park gaan overnachten. Zo bespaar je kosten maar kan je overdag toch van het park genieten.
• begin je safari vroeg. Echt vroeg. Dan is het namelijk nog wat rustiger, kan je de zonsopgang zien en heb je meer tijd om het gebied te gaan verkennen.
• de meeste bezoekers zijn twee à drie dagen in het park
Wat te doen in het Kruger Park? De bezienswaardigheden
Waarom is het park eigenlijk zo populair? Welke mooie plekken kan ik er zoal bezoeken? Je vindt de antwoorden hier in dit overzicht van de mooiste bezienswaardigheden.
De vele dieren
Uiteraard is dit vooral een bestemming om wilde dieren te gaan spotten. Je zult al snel merken dat het spotten van een dier in het wild, een hele andere ervaring is dan in een dierentuin. Tijdens een rondrit worden veel bezoekers steeds fanatieker in het speuren naar dieren.
In het gebied leven vele dieren, waaronder de Big Five. Leeuwen, olifanten, neushoorns, luipaarden en Afrikaanse buffels. Maar ook andere mooie dieren zoals giraffen, nijlpaarden, hyena’s, jachtluipaarden, krokodillen en bavianen.
Mountainbiketochten
Wil je even wat anders dan in een auto of safaritruck door het gebied rijden? Dan kan je ook een mountainbiketocht gaan maken. Een gids zal je langs een geschikte route leiden met onderweg uitzicht op mooie plekken en allerlei dieren.
Ter bescherming van de deelnemers gaan er gewapende beveiligers mee. Deze kunnen in nood een roofdier verdoven.
Nachtsafari’s
Doordat een gedeelte van de dieren, vooral ’s nachts actief zijn, kan ook dan een ontdekkingstocht leuk zijn. ’s Nachts kan je dieren zien die overdag verdekt liggen te slapen. Je kunt het gebied (met een gids) gaan verkennen en onderweg allerlei dieren kunnen spotten. Echter zijn nachtsafari’s alleen toegestaan in de privé-reservaten.
Elephant Hall Museum
In het Letaba rest camp kan je een museum over olifanten bezoeken. Er wordt allerlei informatie geboden over de grote dieren. Maar ook objecten zoals levensgrote skeletten en slagtanden. Om een beter beeld te krijgen van de dieren, kan dit een leuke bezienswaardigheid zijn.
De planten en bomen
Niet alleen de dieren zijn de moeite waard, ook de vele planten en bomen behoren zeker tot de bezienswaardigheden. De tropische begroeiing zal je vast en zeker verrassen. Zeker de Big Baobab boom. Een grote boomsoort dat een indrukwekkende verschijning is.
Vervoer door het Kruger Park
Om vervoer mogelijk te maken, ligt er bijna 1900 kilometer aan wegen door het gebied. Daar van is 700 kilometer geasfalteerd. Zoals je ziet zijn veel wegen niet verhard, echter is dat voor de plaatselijk voertuigen geen probleem. Op verharde wegen mag 50 kilometer per uur worden gereden, op onverharde wegen 40 kilometer per uur. Ook mag niet van de wegen worden afgeweken. Dit om de natuur te beschermen.
Niet alleen met een excursie, ook zelfstandig mag je door het park rijden. Echter mag je dan alleen op de geasfalteerde wegen rijden. De onverharde wegen zijn alleen voor safarivoertuigen.
Uit je auto of camper gaan, is niet toegestaan. Alleen bij picknickplekken en bij overnachtingsaccommodaties. Dit in verband met je eigen veiligheid door de wilde dieren.
Je kunt het Kruger National Park zelfs per vliegtuig bereiken. Vanuit Nederland kan je naar één van de grotere vliegvelden in het land vliegen. Vanaf daar kan je met een klein vliegtuig naar bijvoorbeeld het Hoedspruit Airport. Daar kan je een auto huren en het avontuur laten starten. Overnacht je in een privé accommodatie? Dan kan je je soms ook laten ophalen.
Maar ook vanaf het vliegveld in Johannesburg kan je per auto naar het park rijden. Deze afstand kan in ruim 5 uur worden overbrugt.
Accommodaties om te overnachten in het Kruger Park
In het park vind je voornamelijk de ruige Afrikaanse natuur. Maar desondanks zijn er ook verschillende soorten accommodaties waar je kan overnachten. Vaak gaat het daarbij om relatief eenvoudige accommodaties. De bijzondere omgeving zorgt vaak toch voor een mooie ervaring.
Veel accommodaties zijn in het zuidelijke gedeelte te vinden. Daar zijn namelijk de meeste dieren te zien.
SAN Parks Rest Camps
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor één van de SAN Parks Rest Camps. Vrij eenvoudige accommodaties die worden beheerd door de overheid. Dit zijn een soort mini dorpjes met de belangrijkste voorzieningen. Daarbij kan je denken aan:
• winkeltje
• eerste-hulp post
• barbecueplek
• restaurant
• benzinestation
• wasserette
Overnachten kan er in bungalows of op het kampeergedeelte. In het Kruger National Park zijn ongeveer 20 van deze omheinde kampjes. Door de omheining hoef je niet bang te zijn voor een leeuw voor de tent.
Privé accommodaties
Wil je toch wat extra luxe? Dan kan je ook overnachten in een privé accommodatie. Deze zijn vaak kleinschalig opgezet en voorzien van extra luxe. Overnachten kan er meestal in appartementen, soms zelfs met een eigen buitenzwembad of een jacuzzi. Ook kan je er bijvoorbeeld een ontbijt krijgen en worden er soms excursies aangeboden. Ook biedt men bij bepaalde accommodaties transfers aan van en naar het vliegveld.
Het klimaat van het Kruger Park
Veel mensen denken dat Afrika altijd droog en warm is. Maar niets is minder waar. Ook deze regio heeft een soort zomer en winter. Echter is het niet echt een winter te noemen want veel kouder wordt het niet. Natter wel. Daarom wordt meer gesproken over het droge seizoen en het natte seizoen.
Het droge seizoen loopt van april tot september. Door de droogte zal begroeiing lager blijven waardoor dieren beter te zien zijn. Wel zullen de dieren minder verspreid zijn. Veel dieren leven namelijk rond de plekken waar nog wel water is.
De temperaturen zijn voor veel bezoekers redelijk aangenaam. Tijdens de nachten kan het echter koud worden.
Het natte seizoen loopt van oktober tot maart. De onverharde wegen zijn soms minder goed te berijden en de dieren zijn meer verspreid. Ook zijn de dieren wat minder makkelijk te zien doordat er meer begroeiing is. Anderzijds kan je in de natte periode wel meer jonge dieren spotten.
Benieuwd naar de rest van het land? Bekijk dan de informatiepagina’s over de mooiste plekken in Zuid Afrika en het overzicht van bekende bezienswaardigheden in Zuid Afrika.
Of bekijk de pagina over de highlights van hoofdstad Kaapstad.
Bekijk hier alvast mooie Zuid Afrika vakanties
Handige links naar goede reisaanbieders:
Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties in het mooie gebied. Ook vind je er meer informatie en foto’s.