mont-saint-michel-normandie

 

Vervoer en parkeren bij Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel is gelegen aan de kust van de Franse regio Normandië. Bezoekers kunnen de auto parkeren op een grote parkeerplaats bij het dorpje Beauvoir. Vanaf daar kan de laatste 2.5 kilometer lopend of met één van de pendelbussen worden afgelegd.

Wanneer je ervoor kiest om te lopen, volg dan de aangegeven paden en bruggen. Houd er rekening mee dat het een behoorlijke wandeling kan zijn, maar het biedt een prachtig uitzicht op het eiland.

Het laatste gedeelte van de wandeling bestaat uit een pier dat van het strand naar het eiland loopt. Hier rijden pendelbussen en is een wandel- en fietsgedeelte. Het parkeren van fietsen is echter niet toegestaan.

 

De kosten voor het bezoek

Het eiland kan je gratis gaan bezoeken. Ook met bijvoorbeeld een kinderwagen of een hond. In de pendelbussen zijn echter geen honden toegestaan. Echter zijn bepaalde bezienswaardigheden op Mont Saint-Michel niet gratis te bezoeken. Zo dien je een entreeticket te kopen voor de enorme abdij en de bijbehorende tuinen. De prijzen hier voor zullen variëren. Mede afhankelijk of je de abdij zelfstandig of als groep gaat bezoeken. Groepen zullen namelijk onderweg uitleg krijgen van een gids.

 

Extra tips voor je bezoek aan Mont Saint-Michel

 

  • Het bijzondere eiland is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Houdt dus rekening met drukte en probeer het te vermijden. Bijvoorbeeld door een rustige periode of een vroeg tijdstip te kiezen.
  • elke 14 dagen vindt er springtijd plaats. Een fenomeen waarbij het water verrassend snel komt opzetten. Het is uitgegroeid tot een populair bezoekmoment onder toeristen.
  • het eiland is tot middernacht verlicht. Dit geeft een mooi beeld wat een (tweede) bezoek de moeite waard kan maken. En als extra voordeel: ’s avonds is het lekker rustig.
  • het eiland is ook per trein te bezoeken. Je kunt reizen tot station treinstation Pontorson. Vanaf daar kan je je laten vervoeren door één van de pendelbussen.
  • fietsen naar het eiland is toegestaan. Het stallen van je fiets echter niet. Fietsen dienen op de parkeerplaats neergezet te worden.

 

Wat is er te zien op Mont Saint-Michel?

Mont Saint-Michel is uiteraard het bekende schiereiland met de diverse historische bouwwerken. Maar wat is eigenlijk te zien op het eiland?

Abdij van Mont Saint-Michel:
De abdij is het meest opvallende kenmerk van het eiland. Het is een middeleeuws meesterwerk van religieuze architectuur. De abdij dateert uit de 8e eeuw en is gebouwd op de top van de rots. Binnen vind je prachtige gewelven, gangen, en religieuze kunst.

wat-zien-mont-saint-michel

 

Kerk van de Abdij:
Binnen de abdij is de abdijkerk gewijd aan de aartsengel Michaël. De kerk heeft een opmerkelijk altaar en een prachtig uitzicht op de omliggende omgeving.

Kloostergang:
De kloostergang is een rustige plek met een tuin waar je kunt wandelen en genieten van de serene sfeer.

Rue du Petit Fort en Rue du Grand Degré:
Deze smalle straatjes op het eiland zijn vol met winkeltjes, restaurants en historische huizen. Het is een geweldige plek om rond te dwalen en de charme van Mont Saint-Michel te ervaren.

Verdedigingswerken:
Uiteraard moest het eiland ook beschermd worden tegen aanvallen in het verre verleden. Tegenwoordig kan je nog steeds oude verdedigingsmuren en torens bewonderen terwijl je het eiland verkent.

mont-saint-michel-bezoek

 

Musea:
Er zijn verschillende musea op het eiland die de geschiedenis van Mont Saint-Michel en de omliggende regio belichten. Ze presenteren vaak tentoonstellingen over de bouw, het religieuze leven en de maritieme geschiedenis van het eiland.

Uitzichtpunten:
Beklim naar de top van het eiland voor een adembenemend uitzicht op de baai en het omliggende landschap.

Getijden:
Mont Saint-Michel staat ook bekend om zijn getijdenverschillen. Bij laag water komt het eiland los van het vasteland, terwijl het bij hoog water weer omringd wordt door de zee. Dit natuurlijke fenomeen geeft een extra dimensie van deze plek.

Souvenirwinkeltjes en restaurants
In de smalle straatjes op het eiland zijn allerlei restaurantjes en winkeltjes te vinden. Dit kan wat toeristisch overkomen maar gelukkig zijn veel zaakjes tenminste in een historische stijl aangekleed. Daarnaast geeft het de nodige extra gezelligheid. Ook kan je er gaan overnachten. Echter is dit niet goedkoop en zal je bagage lopend naar het eiland moeten brengen.

mont-saint-michel-informatie

 

Wadlopen rond Mont Saint-Michel

Het kan in Groningen en Friesland maar ook hier in Frankrijk; wadlopen. Dit kan een leuke activiteit zijn na je bezoek aan Mont Saint Michel. Maar hoe werkt het wadlopen eigenlijk?

Wadlopen in de baai van Mont Saint-Michel moet altijd onder begeleiding van ervaren gidsen plaatsvinden. Er zijn verschillende bedrijven die begeleide wadlooptochten aanbieden, waarbij de gidsen je veilig door de zandbanken leiden en je uitleg geven over de unieke flora en fauna van het gebied.

Het is wel belangrijk om de getijden goed in de gaten te houden bij het plannen van een wadlooptocht. De baai van Mont Saint-Michel staat bekend om zijn snel opkomende getijden, wat kan resulteren in gevaarlijke situaties als je niet op tijd terugkeert. Raadpleeg lokale informatie of je gids voor nauwkeurige getijdengegevens. Zelfstandig gaan wadlopen wordt hierdoor afgeraden. Tenzij je in de buurt van de kust blijft.

Bereid je wel goed voor:

Om te zorgen dat je je schoenen niet verliest door de zuigende kracht van het slib, heb je schoenen nodig die stevig blijven zitten. Ook de juiste kleding is van belang. Het moet geschikt zijn om vies te kunnen worden en voldoende warmte bieden. Daarnaast moet je er goed in kunnen bewegen.

De duur van wadlooptochten kan variëren, afhankelijk van het bedrijf en het type tocht. Sommige tochten duren een paar uur, terwijl andere een hele dag kunnen duren. Het kan verstandig zijn om bij het boeken, goed te informeren hoe lang de tocht ongeveer duurt.

mont-saint-michel-bezoeken

 

Informatie over de rijke geschiedenis van Mont Saint-Michel

De geschiedenis van Mont Saint-Michel gaat terug tot de achtste eeuw. Hier is een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van dit opmerkelijke eiland:

De geschiedenis vindt zijn oorsprong in het jaar 708, toen de bisschop van Avranches de opdracht kreeg om een kapel op de rots te bouwen. In de daaropvolgende jaren werd de abdij van Mont Saint-Michel gesticht.

In de 10e eeuw werd begonnen met de uitbreiding van de abdij. De romaanse kerk werd gebouwd in de 11e eeuw, en de abdij werd een belangrijk religieus en intellectueel centrum. Vanaf de 12e eeuw werden vestingwerken toegevoegd om het eiland te beschermen tegen aanvallen.

Tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337 – 1453) tussen Engeland en Frankrijk, werd Mont Saint-Michel herhaaldelijk belegerd. Het eiland weerstond de aanvallen en diende als een toevluchtsoord voor de Fransen.

mont-saint-michel-tips

 

In de 15e en 16e eeuw onderging Mont Saint-Michel veranderingen die meer gericht waren op comfort dan op verdediging. De abdij werd uitgebreid en er werden huizen gebouwd.

Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij gesloten, en Mont Saint-Michel verloor zijn religieuze functie. Het werd vanaf die tijd gebruikt als gevangenis, wat uiteindelijk zou duren tot 1863.

In de 19e eeuw begon een proces van restauratie en herstel onder leiding van architect Eugène Viollet-le-Duc. Mont Saint-Michel werd in 1874 aangewezen als historisch monument. In de 20e eeuw werd het bijzondere schiereiland steeds meer een belangrijke toeristische attractie.

In 1979 werd Mont Saint-Michel en de omliggende baai door UNESCO zelfs uitgeroepen tot werelderfgoed. Het is een unieke combinatie van religieuze, militaire en architectonische geschiedenis.

In 2015 werd een project voltooid om de verzanding rond Mont Saint-Michel te verminderen en de oorspronkelijke getijdenomstandigheden te herstellen. Dit project, genaamd “Le Mont Saint-Michel retrouve son île” (Mont Saint-Michel herwint zijn eiland), heeft als doel het eiland beter bereikbaar te maken bij laag water.

De rijke geschiedenis van Mont Saint-Michel toont de veelzijdige rol die het eiland heeft gehad. Van religieus tot militair en cultureel tot toeristisch. Tegenwoordig is het één van de meest bezochte plekken in Frankrijk.

mont-saint-michel-geschiedenis

 

Meer informatie over het plaatselijke toerisme vind je op de pagina over bezienswaardigheden in Normandië. Of bekijk de pagina over de mooiste plekken van Frankrijk.

© 2024 SuggestMe.com