Een gecompliceerde geschiedenis van het land
Zuid-Afrika kent een rijke geschiedenis, waarin al veel gebeurd is. Het land kent voornamelijk veel turbulentie door apartheid en raciale verdeeldheid. Sinds de jaren 90 zijn er flinke stappen gezet om de omstandigheden te verbeteren. Zo zijn er stappen gemaakt voor gelijkheid en democratie, om het land verder te verbeteren. Toch blijft de geschiedenis voelbaar en blijven deze sporen nog een tijd zichtbaar. Hoewel veel Zuid Afrikanen vastberaden zijn om een rechtvaardiger en veiliger samenleving op te bouwen, blijft armoede, ongelijkheid en criminaliteit in bepaalde gebieden een uitdaging. Wel iets om rekening mee te blijven houden tijdens je vakantie.
De criminaliteit in Zuid Afrika
De veiligheid in Zuid Afrika wordt uiteraard voornamelijk beïnvloed door de criminaliteit. Een probleem wat voornamelijk wordt gevoed door armoede en ongelijkheid. Met name in de grote steden als Kaapstad en Johannesburg, krijgen bepaalde wijken met relatief veel criminaliteit te maken. Het gaat daarbij voornamelijk om zakkenrollerij, inbraak en overvallen.
Ook dien je rekening te houden met geweldsmisdrijven. Hoewel het niet vaak voorkomt, is het wel goed om je bewust te zijn van de situatie en omgeving. Je kan ook te maken krijgen met drugshandel. Het land heeft veel te maken met deze handel, onder andere bij toeristen.
Tijdens een rondreis en in het centrum van steden als Durban, Johannesburg en Kaapstad zal je meestal een stuk minder criminaliteit ervaren. Als toerist kan je daardoor met een gerust hart op vakantie naar het mooie land.
Hoe veilig is Zuid Afrika voor toeristen?
De veiligheid in Zuid-Afrika is een onderwerp dat veel toeristen bezighoudt en ervoor zorgt dat er veel mensen zijn die niet naar het land afreizen. Echter kan je, met enige voorzorgsmaatregelen, gewoon veilig gaan genieten van een vakantie in het mooie land.
Desondanks zijn er wel verschillende diverse uitdagingen op dit gebied te vinden. Hoe veilig het land is, is vooral afhankelijk van de bestemming waar je naartoe gaat en hoe bewust je bent van de gevaren die er zijn. Grote steden zoals Johannesburg, Durban en Kaapstad hebben doorgaans hogere misdaadcijfers dan landelijke gebieden. Toeristen moeten zich bewust zijn van de veiligheidssituatie in de regio’s die ze willen bezoeken. Vooraf kan je de lokale adviezen volgen en eventuele reiswaarschuwingen in acht nemen. Zo blijf je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Er wordt geadviseerd om als toerist verschillende voorzorgsmaatregelen nemen. Denk aan het bewaren van waardevolle spullen op een veilige plaats. Daarnaast is het verstandiger om geen sieraden te dragen en waardevolle spullen in een kluisje te bewaren. Of in een tasje onder je kleding. Met name op drukke plekken.
Zorg er daarnaast voor dat je een accommodatie kiest dat goed staat aangeschreven. Kijk naar hotels, lodges en B&B’s die goede recensies hebben. In toeristische gebieden zijn er veel accommodaties te vinden met goede beveiligingsmaatregelen. Een geruststellende gedachte tijdens je verblijf.
De maatregelen die het land neemt
Zuid-Afrika probeert de veiligheid op een groot aantal manieren te waarborgen. Ze willen immers dat toeristen weer naar het land komen. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere initiatieven gestart waarbij de politie nauw samenwerkt met de lokale gemeenschappen. Hiermee willen ze criminaliteit bestrijden. Op sommige plaatsen heeft het al positieve resultaten opgeleverd.
Ook wordt er gebruikgemaakt van toerismebeveiliging. Toeristische gebieden zijn vaak goed beveiligd, mede dankzij extra politie en bewakers. In populaire toeristische bestemmingen zoals Kaapstad en Durban is er tevens speciale toeristenpolitie om bezoekers te helpen en te beschermen. Ze zijn vaak goed opgeleid en kunnen in verschillende talen communiceren.
Zuid-Afrika maakt ook meer gebruik van beveiligingstechnologie dan een aantal jaren geleden. De meeste huizen en bedrijven in het land zijn voorzien van geavanceerde systemen, waaronder camera’s en alarmsystemen. De actieve burgerparticipatie in combinatie met lokale gemeenschappen die deelnemen aan buurtwachten en andere initiatieven moeten voorkomen dat er een onveilig gevoel is.
Maar het belangrijkste is nog wel de armoedebestrijding in het land. Armoede zorgt voor criminaliteit. De overheid werkt daarom aan programma’s en initiatieven om de economische kloof te verkleinen en de levensomstandigheden van kansarme gemeenschappen te verbeteren.
Waar moet je op letten in Zuid Afrika?
Dankzij de volgende tips kan je je vakantie extra goed voorbereiden. Ook kunnen ze bijdragen aan extra veiligheid tijdens je vakantie. De volgende zaken moet je eigenlijk op letten tijdens een Zuid Afrika reis.
• Denk aan een goede reisverzekering. Zorg dat je een verzekering afsluit die dekking biedt voor medische noodgevallen en diefstal. Lees de polisvoorwaarden zorgvuldig door en zorg dat je weet hoe je in geval van nood contact kunt opnemen met de verzekeringsmaatschappij.
• Zorg ervoor dat je paspoort geldig is voor de gehele duur van je verblijf in Zuid-Afrika. Voor een verblijf langer dan 90 dagen is een visum nodig.
• Maak kopieën van je paspoort, visum, vliegtickets en andere belangrijke documenten. Bewaar deze kopieën op een veilige plaats, gescheiden van de originelen. Het is ook een goed idee om digitale kopieën van deze documenten op je smartphone te bewaren.
• Zorg ervoor dat je over voldoende financiële middelen beschikt voor je reis. Je kunt contant geld opnemen bij geldautomaten of creditcards gebruiken. Houd je bank op de hoogte van je reisplannen om problemen met kaartgebruik in het buitenland te voorkomen.
• Er wordt geadviseerd om geen taxi te nemen die in de aankomsthal van vliegtuigen worden aangeboden. Je kunt beter voor aankomst al betrouwbaar vervoer reserveren of goede betrouwbare taxibedrijven kiezen.
• Ten slotte is het goed om de cultuur te respecteren in het land. Dit kan bijdragen aan een positievere ervaring en betere relaties met de lokale bevolking. Het kan daarom verstandig zijn om je even te verdiepen in wetgeving en gebruiken. Zo is het fotograferen van militaire- en regeringsgebouwen verboden. Ook een foto maken van andere mensen, kan je beter eerst even toestemming voor vragen.
Nu je weet waar je op moet letten tijdens, kan je met een beetje oplettendheid, gerust gaan genieten van een mooie vakantie in Zuid Afrika.
De hygiene in het land
Zuid-Afrika is niet alleen gevaarlijk als je kijkt naar criminaliteit. Ook op het gebied van gezondheid en hygiëne moet je de juiste voorzorgsmaatregelen treffen. Je wilt immers voorkomen dat je ziek wordt tijdens het reizen. Drink bijvoorbeeld alleen uit flessen. Het kraanwater is voor toeristen niet schoon genoeg doordat wij de geboden kwaliteit niet gewend zijn.
Ook ongekookt voedsel en ongekoeld voedsel kan je beter vermijden. Met name kwetsbare producten zoals vlees, vis en melkproducten. Zorg daarnaast dat je geregeld je handen wast. Ook kan je desinfectiemiddel gebruiken voor extra zekerheid.
Natuurlijke gevaren
Veel gebieden worden aangemerkt als malariagebied. Daarom wordt aangeraden om Malaria medicatie in te nemen. Laat je ruim voor vertrek adviseren door en arts.
Maar ook de vele andere dieren kunnen eventueel gevaar opleveren. Zorg daarom dat je adviezen van gidsen opvolgt. Wanneer je een rondreis hebt geboekt via een bekende reisorganisatie zal je naar alle waarschijnlijkheid begeleidt worden door een goede chauffeur en gids. Deze zullen je tijdens een safari wijzen op eventuele gevaren. Meestal zal je reizen in een 4 x 4 voertuig waardoor er weinig natuurlijk gevaar meer is.
Maar ook de hoge zonkracht en temperaturen kunnen een gevaar vormen. Zorg voor voldoende vochtinname, bedekkende kleding, (zout) eten en een goede zonnebril.
Verkeersveiligheid
En wat dacht je van de verkeersveiligheid? Wees voorzichtig op de wegen, want het verkeer in Zuid-Afrika kan chaotisch zijn. Rijden onder invloed is streng verboden, dus drink niet als je van plan bent om nog te gaan rijden.
Veel toeristen kiezen voor een safari door de natuurgebieden. Hier is uiteraard weinig verkeer en dus een goede verkeersveiligheid. Wel wordt geadviseerd om een lokale en betrouwbare chauffeur te laten rijden. Mede door de slechte bewegwijzering en de grotendeels niet-geasfalteerde wegen.
In Zuid-Afrika wordt er op de linker weghelft gereden. Ook gelden er andere verkeersregels dan wij gewend zijn. Zo krijgen auto’s die als eerste bij kruisingen aankomen voorrang. Door dergelijke regels kan het verstandig zijn om niet zelf te gaan rijden in drukkere gebieden.
Nu je weet hoe het staat met de veiligheid in Zuid-Afrika kan je jouw eigen reis gaan plannen. Het land heeft veel moois te bieden en ieder gebied is weer geheel anders. Waar je ook bent, je leert meer over de geschiedenis en cultuur van het land. Door je aan de veiligheidsmaatregelen te houden en voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen kan je jouw reis zo veilig mogelijk laten verlopen.
Meer informatie vind je op de pagina’s over de mooiste plekken in Zuid Afrika en de vele Zuid Afrikaanse bezienswaardigheden.
Of bekijk de highlights van steden als Durban en hoofdstad Kaapstad.