willemstad-curacao-bezienswaardigheden

Toeristische informatie over Willemstad

Als hoofdstad wonen er relatief veel mensen in Willemstad, de stad kent namelijk zo’n 100.000 inwoners. Willemstad is met dit aantal bewoners de grootste stad van de Kleine Antillen. Bovendien wonen maar liefst 85 % van de inwoners van Curaçao in de hoofdstad.

De stad kent enkele Hollandse architectuur, dit is de reden waarom Willemstad ook wel eens het “Amsterdam van het westelijk halfrond” wordt genoemd. Echter kent de architectuur van de stad niet alleen Nederlandse invloeden, je vindt hier namelijk ook architectuur van Portugese en Spaanse oorsprong.
Willemstad ligt aan de zuidoostkant van Curaçao en dankt haar naam aan Willem II van Oranje. In 1634 werd het eiland veroverd door Nederland, waarna het de naam Willemstad heeft gekregen. De rijke geschiedenis draagt bij aan het feit dat een aantal wijken en het historisch centrum van Willemstad in 1997 zijn geplaatst op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In Curaçao kun je in de meeste gevallen Nederlands spreken, de bewoners zullen je grotendeels verstaan. De voertalen in Curaçao zijn namelijk Nederlands, Engels en Papiaments.

willemstad-mooiste-bezienswaardigheden

 

De mooiste bezienswaardigheden van Willemstad

Veel toeristen komen meerdere malen per vakantie een bezoekje brengen aan de hoofdstad. Hoewel de meest populaire trekpleisters wel in één dag te bezoeken zijn, kun je je meerdere dagen vermaken in Willemstad.
Je vindt hier een handig overzicht van bezienswaardigheden en activiteiten die je er kan doen.

1. De wijk Punda
Punda ligt in de oostelijke kant van de baai en wordt als het centrum van Willemstad beschouwd. Hier vind je dan ook de meeste winkels en restaurants en daarom is het ook vaak het drukste deel van de stad. In de wijk Punda kun je de Handelskade vinden. Dit is één van de populairste bestemmingen van Willemstad.
Je vindt hier kleurrijke panden die symbool staan voor het eiland Curaçao. Vroeger waren deze achttiende-eeuwse panden pakhuizen en winkels, tegenwoordig vind je er vooral kantoren en horecagelegenheden.

De gebouwen hebben vaak een vrolijk kleurtje maar dit was niet altijd zo. Vroeger waren alle huizen namelijk wit. Door het felle zonlicht deed dit pijn aan de ogen, waarbij de gouverneur van Curaçao besloot dat de panden in een felle kleur moesten worden geschilderd.

De Handelskade heeft uitzicht op het water. Hier kun je de pontjesbrug zo nu en dan zien opendraaien waarbij bootjes doorvaren naar de Sint Annabaai. Andere bekende bezienswaardigheden van de wijk Punda zijn Fort Amsterdam, het Waterfort en de Centrale markt. Ook kun je ervoor kiezen om de pittoreske winkels te bezoeken voor een souvenir.

curacao-wat-doen-leuke-plekken-dingen2. Het Waterfort

In het centrum van de stad staat het goed behouden Waterfort. Ooit gebouwd ter verdediging van de stad, tegenwoordig vooral een toeristische attractie.  Nu is het de thuisbasis voor veel restaurants en boetieks.

Het Waterfort is eigenlijk gewoon een vestingmuur die was uitgerust met kanonnen en schietgaten en pas in 1748 werd uitgebreid tot de huidige acht meter breedte. De bekende booggewelven, die nu nog steeds zichtbaar zijn, werden ook in die tijd gebouwd en dienden als opslag voor munitie en proviand.

curacao-mooie-bezienswaardigheden-activiteiten-tips3. De wijken Pietermaai, Otrobanda en Scharloo

Ten oosten van Punda vind je de wijk Pietermaai. Deze buurt is recent helemaal opgeknapt. Hoewel de buurt geen strand kent, liggen de zuidelijke panden van de buurt wel direct aan het water. In Pietermaai kun je veel leuke hotels, appartementen, sfeervolle bars en restaurants vinden.

Otrobanda is, net als Pietermaai, de afgelopen jaren flink opgeknapt. Je vindt hier verschillende leuke hotels en museums. In de wijk Scharloo kun je verschillende prachtige Caribische panden vinden. Ook vind je hier het Maritiem Museum, waarbij je veel kunt leren over de Maritieme geschiedenis van Willemstad.

willemstad-wat-doen-zien4. Bezoek de Pontjesbrug

Een unieke brug in Willemstad is de Pontjesbrug. Dit is de enige drijvende houten draaibrug in de wereld. De officiële benaming van deze brug is de Koningin Emmabrug, maar in de volksmond wordt dit de Pontjesbrug genoemd. De brug is 168 meter lang en zeker de moeite waard om te bezoeken. De brug drijft op zestien pontons, waarvan de naam Pontjesbrug is afgeleid. Wanneer de brug bezet is, kunnen er geen voetgangers of fietsers passeren.

Wanneer deze brug bezet is doordat een boot richting Schottegat, Waaigat of Sint Annabaai wil varen, is er een gratis veerboot die de voetgangers en fietsers naar de overkant brengt.

willemstad-wat-te-doen5. Streetart

Willemstad is de laatste jaren voorzien van streetart. Op diverse plekken in het centrum vindt je mooie creaties op de muren.Je kunt er zelfs 3D muurschilderingen zien. Daarbij zijn er objecten zoals grote bloemen en bladeren op de muur bevestigd waardoor de muurschildering diepte heeft gekregen.

Je vindt de streetart in de wijken Punda en Otrabanda. Beide te vinden aan de beide uiteinden van de bekende Pondjesbrug. Voor liefhebbers van kunst vallen de diverse mooie kunstwerken zeker onder de hoogtepunten van de stad.

curacao-mooie-plekken-wat-doen6. Riffortfort

Het Riffortfort ligt in de Curaçaose hoofdstad Willemstad direct aan de monding van de Sint Annabaai in de Caribische Zee. Het fort biedt sensationele uitzichten gecombineerd met heerlijk eten en drinken achter historische muren. Het fort is tussen 1824 en 1828 gebouwd en is te betreden via een imposante toegangspoort. Via een trap kan je naar het dakterras lopen en gaan genieten van de mooie uitzichten.

curacao-wat-te-doen-zien7. Koningin Julianabrug

De indrukwekkende Koningin Juliana Brug overspant de Sint-Annabaai, net voor het Schottegat. Het werd gebouwd nadat de oorspronkelijke brug in 1967 instortte en werd geopend op 30 april 1974, de verjaardag van Koningin Juliana der Nederlanden.

De 56 meter hoge autobrug is de hoogste brug in het Caribisch gebied en één van de hoogste ter wereld. Als je over één van de vier rijstroken over de Koningin Julianabrug rijdt, heb je een fantastisch uitzicht over Willemstad en de twee stadsdelen Punda en Otrabanda. Door zijn enorme hoogte kunnen zelfs enorme tankers en cruiseschepen onder de 3.400 ton wegende brug doorvaren.

curacao-mooie-plekken-plaatsen-tips8. Drijvende markt

Op de Sha Caprileskade, in de wijk Punda, wordt dagelijks een markt georganiseerd. Niet zo maar een markt maar een heuse drijvende markt. Een deel van de handelswaar ligt op boten uitgestald. De meeste verkopers komen namelijk uit Venezuela. Met name met landbouwproducten. Op Curacao is namelijk weinig landbouw te vinden.

De markt is vooral populair onder de lokale bevolking maar ook voor toeristen kunnen de cultuurverschillen interessant zijn.

willemstad-leuke-plekken

 

 

De mooie stranden van Willemstad

Willemstad heeft veel bekende en mooie stranden. Door het tropisch savanneklimaat is het er elke dag warm. Dit betekent dat er volop mogelijkheden zijn voor stranddagen. Hoewel de stad ook wel natte periodes van regen kent, is het er erg warm. De gemiddelde temperatuur in Willemstad is 18 graden Celsius: laat het zonnen maar beginnen! Voor sommige stranden moet je entree betalen, je krijgt hier dan vaak een strandbedje met parasol bij. Willemstad kent vele stranden, overal vind je de helderblauwe zee en zandstranden.

Bezoek Blue Bay Beach
Bue Bay Beach is een popular strand. Je vindt er geen keien of rotsen, waardoor zowel de zee als het strand goed bereikbaar zijn. Je kunt een tour boeken voor als je met schildpadden wilt zwemmen. Ook kun je hier heel goed snorkelen doordat het water erg helder is.Jan Thiel Beach

Bij Jan Thiel Beach kun je strandbedden, parasols en loungebedden huren. Dit zorgt voor een beetje meer comfort. Het is raadzaam om je waterschoenen mee te nemen wanneer je dit strand gaat bezoeken, aangezien er kiezelsteentjes kunnen zijn. Er is een gezonken boot zien vanaf het strand, dit zorgt ook voor vele toeristen. Er is bovendien bediening die betaalbaar eten en drinken tot aan je strandbedje bezorgen. Ook zijn er verschillende winkeltjes op het strand te vinden.

willemstad-stranden-bezienswaardighedenKokomo Beach

Dit strand is de afgelopen jaren sterk in populariteit gegroeid. Dit kun je ook merken aan het aantal bezoekers. Wanneer je een ligbedje wilt, dien je vroeg op het strand te zijn. Ben je op zoek naar een rustig strand? Dan is Kokomo Beach niet voor jou weggelegd, kies dan liever een iets minder toeristisch strand. Je kunt vanaf je ligbed eten en drinken bestellen. Ook kun je bij dit strand erg goed snorkelen en duiken. Kortom: genoeg waterpret voor jong en oud.

willemstad-curacao-stranden

 

Ben je ook benieuwd naar de rest van het eiland? Bekijk dan de handige pagina over de mooiste bezienswaardigheden op Curacao. Of de pagina’s over Bonaire of het vrij rustige Aruba.

Ook kan je je breder oriënteren via de informatiepagina over de Nederlandse Antillen.

 

Via de bovenstaande links kom je rechtstreeks op de websites van goede reisorganisaties en vind je direct de overzichten van vakanties in het mooie Willemstad. Ook vind je er meer informatie en foto’s.

© 2024 SuggestMe.com