wildkamperen-landen-waar-toegestaan-europa

In welke landen is wildkamperen toegestaan?

Wildkamperen geeft volgens veel mensen het ultieme kampeergevoel. Het vrij kamperen in de natuur is absoluut een avontuur. Het ene land is voor het wildkamperen geschikter dan het ander. Vanwege wet- en regelgeving is het niet overal toegestaan. Om wat meer overzicht te krijgen over het wildkamperen in Europa zetten we op een rijtje in welke landen wildkamperen is toegestaan is en waar niet.

Noorwegen, Zweden en Finland

Scandinavië is voor wildkamperen the-place-to-be. Niet gek dus dat de landen Noorwegen, Zweden en Finland bovenaan de lijst van toegestane wildkampeer landen staan. Het kamperen in de vrije natuur is hier eerder regel dan uitzondering. Of je nu in een gebergte bent, aan de kust of bij een mooi meer: je mag er kamperen. Met wat geluk spot je er toffe wilde dieren als elanden of rendieren óf zie je de prachtige kleuren van het noorderlicht.

Het is onderdeel van de cultuur in de landen. In de weekenden trekken veel mensen erop uit om de natuur te verkennen. Er zijn zelfs plekken ingericht die het wildkamperen makkelijker maken. Op mooie plekken in de natuur vind je soms hutten met hout, een bijl, een composttoilet en een barbecueplaats. Ook trekkershutjes zijn er volop te vinden. Als kers op de taart kun je in Finland met wat geluk ook een sauna bij de kampeerplekken tegenkomen. Voor kampeerders ideaal dus. In de drie landen kun je dit soort plekken overal vinden.

Een achterliggend principe achter dit kampeer fenomeen is het zogeheten Allemansrecht. Dit recht geeft aan dat je overal je tent op mag zetten en dat de natuur van iedereen is. Wel moet je er met respect mee omgaan en zitten er enkele regels aan verbonden, die in grote lijnen volkomen logisch zijn. Zo is het niet toegestaan om je tent of camper op iemands privé terrein of op openbare plekken neer te zetten, is het advies om minimaal 150 meter afstand te houden van bebouwing, mag je je afval niet achterlaten en is het de bedoeling dat je maximaal 2 nachten op één plek blijft.

Via de volgende links kom je op de handige pagina’s over de mooiste plekken in Noorwegen en de vele mooie plekken in Zweden.

noorwegen-vakantie-informatie-toerisme


IJsland – Noord oosten

Zoek je een land met unieke wildkampeer bestemmingen? Dan is IJsland misschien wel iets voor jou. Hier mag je namelijk ook wildkamperen. Het land kent prachtige landschappen met behoorlijke contrasten. Van vulkanische gronden tot uitgestrekte gletsjers, watervallen en meren. IJsland is qua natuur onwijs veelzijdig.

Waar je in het land wel rekening mee moet houden, is dat het wildkamperen niet letterlijk overal mag. Zolang je op plekken in de vrije natuur gaat staan is het al snel goed. Het is gewoon niet de bedoeling dat je op privé land of in de buurt daarvan gaat staan. Maar dat wil je als wildkampeerder natuurlijk ook juist.

Benieuwd geworden? Bekijk dan eens de pagina over de mooiste plekken in IJsland.


België – Ardennen

Wildkamperen in België, is net als in Nederland verboden. Wel is er een zekere uitzondering. Je mag je tent wel opzetten bij bivakzones. In Nederland heten die zones paalkampeerterreinen. Dit zijn aangewezen plekken waar je in een straal van 10 meter om een paal in de natuur mag kamperen. Zo is het toch nog mogelijk. Wat je ook zou kunnen doen, is bij iemand aankloppen om te vragen of je op zijn of haar terrein mag gaan staan. Ook kan je kiezen voor een natuurkampeerterrein.

Stiekem toch ergens gaan kamperen waar het niet is toegestaan wordt afgeraden. Er zijn namelijk veel boswachters in België. De boetes zijn momenteel vastgesteld op 140,- euro.

Uiteraard zijn vooral de Ardennen populair als kampeergebied. De beboste heuvels bieden een leuke kampeeromgeving.

wildkamperen-ardennen-duitsland-noorwegen


Schotland – de Highlands

Eén van de favoriete landen voor het wildkamperen is Schotland. Vooral de Hooglanden (Highlands) zijn ongekend mooi én populair bij toeristen. Het kamperen op de Hooglanden is de ultieme natuur ervaring. Wel kan het vanwege de populariteit op mooie plekken druk zijn.

Er is wel een gedragscode ingesteld waar je je aan moet houden met het wildkamperen. Dit is de zogenaamde Scottish Outdoor Access Code. De regel houdt onder andere in dat je drukke plekken moet vermijden. Als kampeerder ben je daar natuurlijk ook juist naar op zoek. Waar kom je immers nog meer tot rust dan midden in de natuur. Ook mag je geen rotzooi en afval op je kampeerplek achterlaten. Maar dat spreekt voor zich.

Via de volgende pagina kan je een beter beeld krijgen van de mooiste plekken in Schotland.

waar-wildkamperen-toegestaan-tips


Zwitserland – Boven de boomgrens

Zwitserland heeft voor het wildkamperen een bijzondere regel. Over het algemeen is het namelijk verboden, tenzij je boven de boomgrens je tent op wilt zetten. Om precies te zijn moet je dan boven de 2 duizend meter zijn. Niet iedereen zit hierop te wachten, maar als je een mooie hike vakantie op de planning hebt staan kan Zwitserland ideaal zijn. Een extra regel die erbij komt, is dat je maximaal één nacht op een plek mag blijven staan.


Oostenrijk – Boven de boomgrens in veel gebieden

Net als in Zwitserland mag je in Oostenrijk in veel gebieden wildkamperen, mits je dat boven de boomgrens doet. Het wildkamperen is op die manier goed te combineren met een hikevakantie. Dan kom je al op hoogte en maakt het de hike ervaring alleen maar af om op de mooie plekken je tent op te zetten. Doe dat boven 2 duizend meter en blijf maximaal één nacht op dezelfde plek staan, dan zit je qua wet- en regelgeving goed.

Bekijk ook eens de pagina over de mooiste plekken in Oostenrijk voor de mogelijkheden van je kampeervakantie.

zwitserland-mooie-gebieden-plaatsen-plekken


Frankrijk – de Franse Alpen

In Frankrijk mag je officieel niet wildkamperen. Wel is er in Frankrijk een enigszins gekke regel die kamperen in de vrije natuur toch mogelijk maakt. Wat namelijk wel toegestaan is, is bivakkeren. Dit houdt in dat je na 7 uur in de avond je tent opzet en hem om 9 uur in de ochtend weer weghaalt. Je mag alleen bivakkeren op plekken die minimaal een uur lopen zijn van een weg. Let er wel op dat je niet in een nationaal park gaat staan want daar mag je ook weer niet bivakkeren.

 

In welke Europese landen is wildkamperen verboden?

In de landen Slovenië, Portugal, Hongarije, Kroatië, Bulgarije, Tsjechië en Slowakije is wildkamperen ook niet toegestaan. Het kan zijn dat je er met een waarschuwing vanaf komt of dat het niet wordt gecontroleerd, maar officieel is het niet toegestaan.

Nederland, Duitsland en België zijn landen waar je niet zomaar je tentje op mag zetten of op een andere manier in de vrije natuur mag kamperen. Op het moment dat je met het wildkamperen wordt betrapt, kan je een boete verwachten. Vooral in Duitsland kunnen die boetes je flink wat geld kosten. Wat in deze drie landen wel mogelijk is, is paalkamperen of kamperen op aangewezen plekken. In Duitsland en België noemen ze dat Bivakzones of Wild Bivak Spots. Langs bekende routes in de natuur kun je palen vinden, waarbij je in de omgeving mag gaan kamperen.

Engeland
Ook in Engeland is er sprake van een uitzondering. In dit land is er slechts één aangewezen gebied waar je wel vrij mag kamperen en dat is in het Dartmoor park. Alleen in dit park in het zuiden van Engeland mag je dus vrij kamperen. Wel is het de moeite meer dan waard, omdat het een mooi park is.

Spanje
Wildkamperen in Spanje is ook weer een verhaal apart. Het is noch verboden noch toegestaan. Uiteindelijk ligt het aan de gemeente waar je verblijft of het wildkamperen mag of niet. In grote delen van het land wordt het afgeraden om in de natuur te kamperen, maar in de delen Baskenland, Catalonië, Castilla y León, Madrid en Castilla la Mancha mag het over het algemeen.

Italië
Tot slot is het ook in Italië niet mogelijk om wild te kamperen. Ook in dit land is er echter sprake van een bijzondere uitzondering, eentje die lijkt op de regels in Frankrijk. Wat namelijk wel mag, is het kamperen in het Alpi Marittime nationaal park van Piemonte. Hier mag je na 7 uur in de avond je tent opzetten, mits je om 9 uur s ochtends weer weg bent en slechts één nacht blijft.

 

Is wildkamperen in Scandinavische landen zoals Noorwegen veilig?

In de meeste landen rond Nederland, hebben we vrij weinig te maken met gevaarlijke dieren. In Scandinavië leven echter ook beren. Desondanks is ook in Scandinavië wildkamperen over het algemeen veilig te noemen. Het enige is dat de natuur nooit te voorspellen is. Er kunnen altijd wilde dieren langs je tent voorbij komen, maar hier worden amper problemen mee ervaren. Dit maakt het wildkamperen wel een avontuurlijke ervaring. Om risico’s te beperken is het slim om geen etensresten in de buurt van je tent te bewaren en strategisch je plek uit te zoeken.

canada-rondreizen-voorbeeldroutes-informatie

 

Wat moet je meenemen als je gaat wildkamperen?

De paklijst voor het wildkamperen spreekt deels voor zich. Zo heb je natuurlijk een tent nodig, een degelijke slaapzak, een fijn matje, etenswaren, water en kookgerei. Bij kookgerei kun je denken aan basisbestek, een beker, borden, een pan en een gasstelletje. Een zakmes kan ook altijd van pas komen. Om het vuur aan te krijgen wil je bovendien lucifers hebben en voor het afwassen van je kookgerei is het handig om een afwasborstel of een spons mee te nemen.

Welke kleding je meeneemt, is afhankelijk van je bestemming en je eigen wensen. Over het algemeen geldt: neem niet te veel mee. Je trekt toch wel aan wat het lekkerst zit. En je kunt beter kleding van goede kwaliteit meenemen, dan kleding die er mooi uitziet maar niet zo functioneel is. Goede wandelschoenen zijn dan ook echt een must. Wat wel slim is, is om ervoor te zorgen dat je altijd iets bij je hebt om je tas en kleding droog te houden. Een regenzak voor om je rugzak en een regenjas of broek kan geen overbodige luxe zijn. Verder is het slim om een zaklamp, EHBO set, powerbank, touw en een sneldrogende handdoek mee te nemen.

Samengevat is het handig om de volgende zaken mee te nemen?

• kleding (voor verschillende weertypen en sneldrogend)
• tent dat geschikt is voor het klimaat
• matje, slaapzak (opblaasbaar) kussen
• kookgerei
• eten en drinken
• hygiene artikelen waaronder toiletpapier, afwasborstel, (natuurlijk) zeep
• veiligheidsartikelen zoals een zaklamp, EHBO set en medicijnen
• spullen ter vermaak zoals een verrekijker, vishengel, camera, boek en zwemspullen
• documenten zoals een paspoort, zorgverzekeringspasje en soms een beknopt medisch dossier

 

wildkamperen-waar-toegestaan-verboden

 

Extra tips over wildkamperen

Als je gaat wildkamperen is het slim om met enkele tips nog rekening te houden. Een eerste spreekt na het artikel misschien voor zich, maar ga altijd goed na in welke landen je wel of niet in het wild mag kamperen. Dit kan ook nog variëren per gebied. De regels zijn zo uiteenlopend dat het slim is om ze regelmatig te checken.

Voordat je je tent ergens op gaat zetten is het handig om eens goed om je heen te kijken. Je wilt op een vrij vlakke ondergrond gaan liggen om niet tijdens het slapen heen en weer te schuiven en om met je hoofd niet naar beneden te liggen. Let er ook goed op waar het water heen gaat stromen als het regent. Voorkom dat je in een soort dal gaat liggen waar al het water naartoe stroomt.

Een andere tip is om te zoeken naar lichtgewicht spullen. Vooral als je te voet op pad gaat wil je niet te veel extra kilo’s bij je dragen. Dit kun je enerzijds realiseren door niet te veel overbodige spullen mee te nemen, en anderzijds door voor lichtgewicht te kiezen bij de spullen die je wél meeneemt.

Aansluitend bij de lichtgewicht tip, is de tip om een fles met waterfilter te kopen. Het scheelt je enorm veel gesjouw als je niet telkens je waterflesjes bij je hoeft te dragen. Met een fles die voorzien is van een filter kun je op veel plekken in de natuur je water vullen. Kamperen aan het water kan sowieso leuk en handig zijn.

Daarnaast is het slim om bij het wildkamperen rekening te houden met muggen. Tijdens het zomerseizoen komen die insecten onder andere in Scandinavië veel voor. Neem iets mee om de dieren te verjagen of zorg er op zijn minst voor dat je je tent vrij van muggen kunt houden.

Een laatste tip heeft met natuurvriendelijkheid te maken. Kijk goed naar de producten die je koopt als ze in de natuur belanden. Denk aan middelen als zeep, tandpasta of afwasmiddel. Ga op zoek naar de biologisch afbreekbare varianten om de natuur niet te vervuilen.

 

Populaire landen buiten Europa voor wildkamperen

Ook buiten Europa zijn verschillende landen waar wildkamperen populair is. Bekende voorbeelden zijn de Verenigde Staten en de rijke natuur van Canada. Deze landen zijn uiteraard vooral geschikt door de grote hoeveelheid rustige natuur. Daarnaast is het in deze landen ook toegestaan om te kamperen in de natuur.

Niet alleen toeristen, maar ook de Canadezen en Amerikanen zelf, gaan geregeld een weekend wildkamperen. Bij toeristen gaat het vooral om mensen die een rondreis maken per auto of camper. Daarbij kan er worden overnacht op één van de vele campings maar dus ook in de natuur. Let er wel op; op privé terrein dien je eerst toestemming te hebben van de eigenaar.

Via de volgende links kom je op de informatiepagina’s over rondreizen door Canada en over rondreizen door Amerika.

rondreis-canada-camper-informatie-voorbeelden

 

Mag je wildkamperen in Nederland?

Uiteraard biedt ook ons eigen Nederland allerlei mooie kampeergebieden. Maar helaas is ook in Nederland wildkamperen niet toegestaan.
Maar zijn er geen alternatieven om toch ergens in de natuur te mogen staan? Gelukkig wel. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor één van de bijna 150 natuurkampeerterreinen. Dit zijn terreinen die meestal midden in de natuur liggen, ver weg van de drukte. Op de terreinen zijn meestal vrijwel geen voorzieningen zijn en ook geen vaste kampeerplekken. Wel staan er vaak wat picknickbanken, kampvuurplaatsen, toiletten en douches.

Tot juni 2020 kon je ook kiezen voor zogenaamde paalkampeerplekken. Deze werden beheerd door Staatsbosbeheer en dit was eigenlijk niets meer dan een paal in het bos waar je naast mag kamperen. Dit mocht met maximaal drie tenten en voor maximaal 72 uur. Echter zijn deze plekken sinds juni 2020 ontmanteld omdat er teveel overlast ontstond van groepen. Vaak in de vorm van vernielingen en afval.

Echt wildkamperen mag in Nederland dus alleen nog op privé terrein. Uiteraard alleen met toestemming van de eigenaar.
Een boete voor wildkamperen bedraagt in Nederland momenteel 150,-

 

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

 

Waar mag je overnachten in een camper?

De regels zijn in veel landen een stuk soepeler wanneer je wil overnachten in een camper op een parkeerplaats. In veel landen is dit namelijk toegestaan. Dit geeft uiteraard niet echt een natuurlijk en ontspannend gevoel, maar tijdens een rondreis kan het wel handig zijn. Daarbij gelden vaak wel bepaalde richtlijnen. Deze verschillen per land maar vaak gaat het over het maximum aantal nachten dat je mag overnachten en de spullen die je rond je camper of bus zet.

Uitleg per land:

Nederland
Op een plek waar je officieel mag parkeren (aan de kant van veel wegen en op parkeerplaatsen) mag je in Nederland de nacht doorbrengen in een voertuig. Echter is door veel gemeenten toch een verbod ingesteld. Dit verschilt per gemeente en is daarom nog omslachtig.

België
Afgezien van de regio Antwerpen, mag je in België 24 uur verblijven op een parkeerplek.

Duitsland
Ook in Duitsland mag je 24 uur overnachten op een parkeerplek. In toeristische gebieden staan soms borden die aangeven dat het daar niet is toegestaan.

Frankrijk
Een land met afwijkende regels is Frankrijk. Daar mag je namelijk zelfs 7 dagen verblijven op een parkeerplek. Daarbij mag je echter geen spullen naast je voertuig zetten. Zoals stoelen en een kookset.

Denemarken
Ook bij onze bovenburen mag je overnachten op een parkeerplek. Kamperen mag niet, of ter wel; geen kampeerspullen naast je camper, caravan of bus.

Noorwegen en Zweden
In deze Scandinavische landen mag je zelfs wildkamperen. Ook overnachten in een camper dus.

Luxemburg
Ook in dit kleine maar mooie landje mag je overnachten op een parkeerplek.

 

Hopelijk heb je een flinke dosis inspiratie gekregen en weet je nu of wildkamperen iets voor jou is. Eventueel kan je het combineren met een fietsvakantie. Daar over vind je meer informatie op de pagina over: fietsvakanties in Europa. Of bekijk de pagina over: bestemmingen voor internationale treinvakanties.

 

© 2024 SuggestMe.com