mecklenburg-merengebied-informatie

 

Wist je dat het Mecklenburg merengebied uit maar liefst 1.117 natuurlijke meren bestaat? De Müritz is zelfs het op één na grootste meer van Duitsland.

 

Wat te doen in Mecklenburg? De bezienswaardigheden

Je vindt hier een overzicht van mooie plekken en bezienswaardigheden in het Mecklenburg merengebied. Maar ook welke leuke dingen je er zoal kan gaan doen tijdens je vakantie.

1. Schwerin kasteel
Het Schwerin kasteel, officieel het Schweriner Schloss genoemd, is een kasteel dat een lange geschiedenis kent voor Duitsland. Het is daarom ook een trekpleister voor de regio. Het kasteel heeft een romantische uitstraling en ziet eruit als een sprookjesslot. Het ligt op een eiland in het meer, dat aan de stad grenst.

Het kasteel is in de tweede helft van de 15e eeuw gebouwd en in de 16e eeuw nog een keer verbouwd. De bewoners bestonden voornamelijk uit hertogen en groothertogen van Mecklenburg. Schwerin was sinds 1348 ook de hoofdstad van de regio. Vandaag de dag is het kasteel in gebruik als zetel van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het is voor deze tijd wel in verval geraakt, omdat de adel dit kasteel heeft ingeruild voor een andere. In 1837 keerden de groothertogen terug naar de stad en is het kasteel weer opgebouwd. Daarom kan je deze vandaag de dag nog bezoeken en is het een stevig gebouw.

duitsland-mecklenburg-schwerin-kasteel2. Gespenterwald

Het Gespenterwald is een plek waar je de griezeligste verhalen over kan lezen. In het Engels heet het bos niet voor niets Ghost Forest. Het bos ligt in Nienhagen en ligt direct naast de Baltische zee. Gedurende de dag zie je het licht op de grond vallen, waardoor er een sprookjesachtige uitstraling ontstaat. In de avonduren is het echter het moment dat de griezelige uitstraling ontstaat. Het lijkt dan net een bos uit een horrorfilm. Het bos is 180 hectare en bestaat uit verschillende soorten bomen. Sommige bomen zijn al meer dan 200 jaar oud.

Doordat de bomen ver genoeg uit elkaar staan, kan je er eenvoudig tussendoor lopen en ervaren hoe groot ze zijn. De zoute zeelucht is speciaal voor de omgeving en zorgt ervoor dat de bomen op een heel andere manier zijn gaan groeien. De mist die hier regelmatig is, zorgt ervoor dat de spannendste verhalen ontstaan. Ben jij er klaar voor om te ervaren hoe het is om in dit horror bos rond te lopen?

gespensterwald-mecklenburg-bezienswaardigheden3. Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft

Het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft is een park van 805 vierkante kilometer groot en daarmee een van de grootste parken in Duitsland. Het park ligt voor een deel aan de Oostzee en je kan hier veel verschillende vogelsoorten terugvinden. Tussen september en begin november zijn hier kraanvogels te vinden, die hier de rustplaats intrekken en de wintermaanden doorbrengen.

De kustwateren bij het nationale park kennen geen getij, zoals je normaal gesproken bij een zee vindt. In plaats daarvan gaat het om de windrichting. Bij aflandige wind staat het water veel lager dan wanneer er sprake is van aanlandige wind. De wind wadden vormen daarbij een belangrijke voedingsbron voor de wadvogels, zoals de drieteenstrandloper en kluut. Je kan hier uren rondlopen en steeds weer iets anders ontdekken.

mecklenburg-plekken-vorpommersche-boddenlandschaft4. Stralsund Mecklenburg

Stralsund is een oude stad in Duitsland, welke aan de Oostzee ligt. De bescherming komt door het eiland Rügen. Het water tussen het eiland en de stad heet Strelasund. Hier kan je ook de brug vinden die jou naar het eiland leidt. Voordat je naar het eiland trekt, moet je echter wel in de stad geweest zijn. Je kan hier namelijk nog veel terugvinden van de Hanzetijd.

Zo zijn er verschillende historische bouwwerken in baksteengotiek te vinden. Denk aan het stadhuis en drie grote kerken. De Marienkirche, Nicolaaskerk en de Jacobikerk moet je daarom ook bezocht hebben. De binnenstad van Stralsund staat sinds 2002 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is grondig gerestaureerd. Het is een plek waar je door de straatjes kan dwalen, de oude architectuur en kunstwerken en de natuur kan aanschouwen. Uiteraard kan je van hieruit ook richting het krijtrots eiland Rügen.

stralsund-mecklenburg-bezienswaardigheden5. Rostock

Rostock is een stad in het noordoosten van Duitsland en is de grootste stad van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. De stad heeft een oppervlakte van 181,44 vierkante kilometer. De stad is gelegen aan de Warnow en het 12 kilometer lange gedeelte tussen het centrum en de kust heet de Unterwarnow. Hier kan je zelf ook op varen als je wilt.

De stad heeft veel te verduren gehad tijdens, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is daarom veel veranderd. Zo is er in de 19e eeuw een enorme bloei gekomen door de opkomst van scheepsbouw en heeft zich een vliegtuigfabriek gevestigd in de jaren 20. Na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog moest de stad weer volledig opgebouwd worden. In deze periode is ook de zeehaven gebouwd, waar je een bezoekje aan kan brengen en kan genieten van de zonsondergang.
Uiteraard zijn er ook verschillende bezienswaardigheden waar je naartoe kan gaan, zoals kerken en oude gebouwen.

mecklenburg-rostock-mooie-plaatsen6. Wismar

Wismar is een echte havenstad, welke direct aan de Oostzee ligt. Het is na Rostock de tweede Oostzeehaven van de deelstaat. De stad kent een lange geschiedenis met veel ups en downs. De stad is gesticht tussen 1226 en 1229 door de Lübeckse kolonisten. In 1266 zijn de stadsrechten bevestigd door de Mecklenburgse vorst. Vanaf het begin was de stad al een echte haven- en handelsstad. In 1276 kwam de stadsmuur om de stad en begon de bouw van de drie belangrijkste kerken.

De Nikolaikirche is het op één na hoogste kerkgebouw in baksteengotiek ter wereld. Ook kan je er bezienswaardigheden zien zoals het marktplein, waar je de Alter Schwede en de Wasserkunst kan aanschouwen. Het paviljoen in Hollandse renaissancestijl zorgde voor de distributie van het water. Het stadhuis is gebouwd in de 19e eeuw en ziet er daarom weer heel anders uit.
De Georgenkirche, de grootste kerk van de stad, is sinds kort gerenoveerd, zodat deze weer veilig is om te bezoeken.

mecklenburg-wismar-mooie-plekken7. Usedom

Usedom is een eiland, dat in de Tweede Wereldoorlog het decor was voor proefnemingen met vliegende bommen. Hier werden onder andere de V1 en V2 ontwikkeld en getest. Je kan hier onder andere het Historisch-Technisches Museum Peenemünde bezoeken. Je kan hier meer leren over de geschiedenis van de beruchte raketten.

Ook de oude badplaatsen van het eiland, Ahlbeck, Heringsdorf en Bansin, zijn de moeite waard om te bezoeken. Hier verbleven in de 19e eeuw namelijk meerdere vorsten en beroemdheden, zoals Keizer Wilhelm II, Strauss en Tolstoj. De promenade die langs de badhuizen loopt, is een goede plek om te wandelen en jouw ogen uit te kijken.

mecklenburg-wat-doen-usedom


8. De vele wandelroutes
Langs de vele meren in het gebied kan je allerlei sportieve activiteiten gaan doen. Waaronder fietsen en wandelen. Onderweg kom je langs meren, bossen, krijtrotsen, duinen en moerassen. Je kunt zelf routes kiezen die staan aangegeven op informatieborden of één van de langeafstandsroutes kiezen. Deze leiden ja tijdens verschillende etappes langs allerlei mooie plekjes.

mecklenburg-duitsland-wat-doen9. Watersporten

Uiteraard kan je langs de kust van de Oostzee, verschillende watersporten gaan doen. Bijvoorbeeld op het geliefde eiland Rügen. Maar ook in de binnenlanden van het merengebied van Mecklenburg, zijn verschillende watersporten te doen. Zoals vissen, zwemmen en kajakken. Vanaf het water kan je het gebied weer vanaf een hele andere kant zien.

mecklenburg-wat-te-doen

 

Zoals je ziet zijn er allerlei leuke dingen te doen in het Mecklenburg Vorpommern merengebied voor een mooie vakantie.

Ben je ook benieuwd naar andere Duitse vakantiebestemmingen? Bekijk dan bijvoorbeeld de pagina’s over de gezellige Duitse steden, de vrij noordelijke Harz of het meer zuidelijke Sauerland.

Of ben je nieuwsgierig naar de rest van het land? Bekijk dan eens de pagina’s over de mooiste plekken in Duitsland en het overzicht van de leukste bezienswaardigheden in Duitsland.

 

© 2024 SuggestMe.com