rome-stedentrip-weekend-weg-informatie-toerisme

Toeristische informatie over Rome

Je associeert Rome waarschijnlijk met het Colosseum, de beroemde Fontana di Trevi, de Piazza di Spagna en nog veel meer moois en historisch. Al deze bijzondere toeristische trekpleisters moet je een keer in je leven gezien hebben. Maar Rome heeft zoveel meer te bieden.

Italianen weten gewoon hoe ze een ontspannen, gelukkig leven moeten leiden. En wat is er fijner dan van het ene café naar het andere te slenteren, de Italianen in hun dagelijks leven te bekijken en gewoon niet te stressen. De klok tikt in Italië en Rome gewoon een stuk langzamer.

Op deze pagina geven we je tips voor een stedentrip naar Rome. Naast veel lekker eten en drinken, denk pizza, pasta, gelato, aperitivo en lekker veel vino, kun je de mooiste vlooienmarkten bezoeken, Romeinse historie ontdekken en zelfs een uitstapje maken naar de zee.

De beste tijd voor een stedentrip naar Rome is tussen april en mei of tussen september en oktober. Dan is de Italiaanse hoofdstad minder druk, maar liggen de temperaturen toch rond de 20 graden.

bezienswaardigheden-rome-wat-doen-zien

 

De mooiste bezienswaardigheden van Rome

Als je voor het eerst naar Rome gaat mag je de Forum Romanum en het Colosseum niet missen. Dat zijn de twee belangrijkste monumenten die overgebleven zijn uit het Romeinse Rijk. Daarnaast mag je ook een bezoek aan Vaticaanstad niet overslaan. In het midden van Rome ligt het bekende Piazza San Pietro met de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea. Nu volgt de lijst met tien belangrijkste bezienswaardigheden van Rome:

1. Forum Romanum
Het Forum Romanum was het belangrijkste centrum van het Romeinse Rijk en ligt aan de voet van het Capitool. Rond het begin van onze jaartelling had het oude Rome al meer dan een miljoen inwoners. Toendertijd was het Forum Romanum het politieke en religieuze centrum van het Rijk.

Op het Forum Romanum wandel je langs de Romeinse opgravingen en overblijfselen van oude tempels, markthallen en historische triomfbogen die door verschillende keizers door de jaren heen zijn opgetrokken. Naast het forum ligt de Palatijn. Op deze heuvel bezoek je de opgravingen van de residenties van de Romeinse keizers.

rome-hoogtepunten-toeristische-informatie-stedentrip2. Colosseum

Het Colosseum is het gigantische amfitheater dat in de tijd van de Romeinen 65.000 toeschouwers kon herbergen. In de arena van het Colosseum vochten gladiatoren tegen elkaar, of tegen wilde dieren. In de enorme ruïnes van het Colosseum kun je de arena, de tribunes en de ondergrondse ruimtes van dit grootste amfitheater in het oude Rome bezoeken. Vanwege drukte is het ten zeerste aan te raden om vooraf tickets te reserveren.

rome-bezienswaardigheden-stdentrip-citytrip-wat-doen3. Fontana di Trevi

Misschien wel de beroemdste fontein ter wereld, maar zeker de beroemdste in Rome, is de Fontana di Trevi, ook wel de Trevifontein genoemd in het Nederlands. Deze 18e-eeuwse barokke fontein op de Piazza di Trevi toont de zeegod Neptunus die met zijn wagen naar de zee rijdt. Een bezoek aan Rome is niet compleet als je geen muntstuk in de Trevi Fontein gooit, want wie een munt in de fontein gooit, keert ooit terug naar Rome.

rome-hoogtepunten-highlights-centrum-tips4. Pantheon

Een van de best bewaarde gebouwen uit het oude Rome is het Pantheon. Het is nog steeds niet duidelijk wat het doel van het gebouw destijds was, maar in de 7e eeuw schonk keizer Hadrianus dit  bijzondere gebouw aan de katholieke paus. Tot de dag van vandaag liggen hier een aantal bijzondere graven. Onder andere van schilder Raphael en een aantal Italiaanse koningen. Het meest bekend is het opvallend grote oog bovenin de koepel, het oculus.

rome-wat-doen-zien-centrum-citytrip-kinderen5. Cappella Sistina

Het hoogtepunt van Rome is voor veel bezoekers de Sixtijnse Kapel. Het plafond van de kapel heeft prachtige Bijbelse schilderingen van de wereldberoemde schilder Michelangelo. De kapel is klein en er kunnen daarom wachttijden ontstaan. Om niet lange tijd in de brandende zon hoeven te wachten, is het aan te raden van te voren tickets te reserveren.6. Basilica di San Pietro

De belangrijkste katholieke kerk, de Basilica di San Pietro, is aan het Piazza San Pietro gevestigd in Vaticaanstad. De grote Sint-Pietersbasiliek is gebouwd op de plaats van het graf van Sint Pieter. In de Sint-Pietersbasiliek vind je meesterwerken beroemde Italiaanse kunstenaars Bernini en van Michelangelo. Verder kun je in de crypte alle pauselijke graven bezoeken. In de ochtenden is het minder druk in het Vaticaan.

rome-hoogtepunten-toerisme-tips-ideeen7. Piazza di Spagna

Aan de voet van de Trinità dei Monti kerk bevinden zich de treden van de befaamde Spaanse Trappen. Deze trappen leiden naar het Piazza di Spagna plein met die bijzondere fontein van Bernini. Deze Spaanse Trappen uit de 18e eeuw hebben zich ontwikkeld tot een toeristische hotspot. Hier ontmoeten toeristen en locals elkaar in de avond om samen een wijntje te drinken en te kletsen.

rome-hoogtepunten-highlights-zien-bezoeken-tips8. Basilica Papale di Santa Maria Maggiore

De Basiliek van Santa Maria Maggiore is een van de vier pauselijke kerken in Rome. Deze basilica is de grootste van de vier.  Aan de voet van de Esquilijn, in het hart van Rome, werd deze belangrijke kerk in de 5e eeuw na Christus gebouwd. Bezoekers kunnen genieten van alle authentieke mozaïeken en het opvallende plafond met bladgoud. Het gerucht gaat dat er stukjes van de kribbe van Jezus Christus hier onder het altaar liggen.9. Castel Sant’Angelo

De Engelenburcht, of Castel Sant’Angelo in het Italiaans, werd in de 2e eeuw na Christus gebouwd als graftombe voor de Romeinse keizer Hadrianus. Volgens de overlevering verscheen aartsengel Michaël hier in de 6e eeuw, die Rome bevrijdde van een erge pestepidemie. Als dank liet paus Pius II hier een bronzen beeld van de aartsengel op het dak van kasteel plaatsen. De burcht is onderdeel van de Romeinse verdedigingslinie en een bunker waar pausen zich konden verbergen. Er is een geheime tunnel die de burcht direct met het Vaticaan verbindt.

rome-hotels-centrum-overnachten-stedentrip10. Monumento a Vittorio Emanuele II

Een van de meest opvallende gebouwen van Rome staat op het Piazza Venezia. Het is het witte paleis dat een monument is voor Italiaanse koning Vittorio Emanuele. De Italianen noemen het zelf het Altare della Patria, het ‘Altaar van het Vaderland’. Het staat symbool voor de eenwording van Italië.

rome-stedentrip-tips-activiteiten-centrum-zien11. Sint-Pietersplein

In het centrum van de stad ligt een indrukwekkende bezienswaardigheid; het grote Sint- Pietersplein. Een plein omringd door een zuilengalerij en gelegen aan de Sint-Pieter basiliek. De bouw van het bijzondere plein werd afgerond in 1667 en was bedoeld om ruimte te bieden aan 400.000 pelgrims. Deze kwamen namelijk jaarlijks naar de stad om de paus te zien.
Tegenwoordig is het een populaire bezienswaardigheid onder inwoners en toeristen.

Wil je ook de Sint Pieter basiliek zien? Dan kan het verstandig zijn om van te voren al entreetickets te reserveren. Hierdoor kan je de (lange) wachtrij omzeilen.

rome-wat-doen-zien-bezienswaardigheden-tips-toerisme

 

Zoals je ziet zijn er in de stad genoeg hoogtepunten te zien voor een stedentrip van drie tot vier dagen. Een weekendje weg kan zelfs wat te kort zijn door de vele interessante bezienswaardigheden.

 

Hotels in het centrum van Rome

Er is geen tekort aan hotels in Rome. Dat zie je meteen als je op zoek gaat. Het is aan te raden om een hotel te nemen die goed verbonden is het met openbaar vervoer. Het centrum van Rome is erg groot en het wordt er flink warm in de zomer. Populaire wijken zijn Trastevere, Monti en de wijk rondom het Termini treinstation.

Rome Times Hotel
Het Rome Times hotel ligt in het hart van Rome, op slechts 10 minuten van bezienswaardigheden zoals de Trevifontein en het Colosseum. De kamers en suites zijn rustig ingericht met speciaal voor dit hotel ontworpen design meubilair. Verder zijn er biologische, glutenvrije en lactosevrije opties beschikbaar voor het ontbijt.

Penthouse Trastevere
Het hoogtepunt van dit hotel in het hart van Trastevere is het schitterende uitzicht over de stad vanaf het dakterras. De kamers zijn goed verlicht en voorzien van een queensize bed en een moderne badkamer. Veel bezienswaardigheden zijn vanaf hier gemakkelijk te voet bereikbaar.

Borgo Nove
De Borgo Nove ligt op een geweldige locatie in het centrum. Van buiten oogt de accommodatie erg onopvallend, maar van binnen is het des te verrassender. Super schone kamers en geweldige sfeer.

 

De winkels in het centrum van Rome

Als je even genoeg hebt van al die historische  gebouwen en kerken, ontspan dan door een middagje te gaan shoppen in Rome. De bekendste winkelstraat heet Via del Corso. Een oneindig lange winkelstraat met alle bekende merken. Voor designer kleren moet je naar Via Condotti en voor vintage kleding naar de Via del Boschetto.

Via Condotti
De naam van deze beroemde winkelstraat is in de loop der jaren verschillende keren veranderd. De straat bestaat al sinds de Romeinse tijd. Tegenwoordig is de straat een van de beroemdste winkelstraten van Rome, zo niet de bekendste. De meeste bekende modemerken hebben hier een boetiek zoals: Valentino, Gucci, Dior, Trussardi, Prada, Dolce e Gabbana, Furla en nog veel meer.

Via del Corso
Zelfs als je niet veel uit wilt geven, kun je het goed winkelen in Rome. Iedereen houdt van winkelen, dus een bezoekje aan de Via del Corso mag zeker niet missen als je in Rome bent. Deze lange shopping straat heeft zoveel verschillende winkels dat je op het einde helemaal uitgeput raakt. Zou de Zara in Italië anders zijn dan de Zara hier in Nederland? Ontdek het op jouw volgende trip naar Rome.

Vintage winkels
Als je van vintage houdt, dan moet je zeker naar de Via del Governo Vecchio en de Via del Boschetto. Die straten hebben veel kleine boetiekjes met kleding uit de jaren 60 en 70. Geen massaproducten en geen dure prijskaartjes, want het zijn geen toeristische straten. Check ook de vlooienmarkten die hier regelmatig gehouden worden.

rome-wat-te-doen-centrum-winkels-winkelen

 

Dankzij de vele winkels kan je leuk winkelen in de stad. Maar de stad Milaan is natuurlijk wel de Italiaanse plek voor kleding en mode.

 

 

Leuke musea voor je Rome stedentrip

Rome heeft bijna net zoveel musea, als dat het kerken heeft. Veel te veel om te bezoeken als je op stedentrip naar Rome gaat. We hebben de belangrijkste drie musea voor jou geselecteerd. Net als bij veel andere attracties in Rome, is het aan te raden om tickets met een tijdslot van te voren te reserveren. Zo houd je meer tijd over om van alle kunst te genieten.

Museo Nazionale Romano
Het Museo Nazionale Romano is het belangrijkste museum van Rome. De collectie is zo groot, dat het verdeeld is over vier locaties: Santa Maria degli Angeli, Palazzo Massimo alla Terme. Crypta Balbi en het Palazzo Altemps. Het is duidelijk dat dit museum niet in één dag te bezoeken is. In de collecties vind je Romeinse munten, prachtige mozaïeken, marmeren en bronzen beelden, sculpturen van Romeinse adel en er is een collectie met voorwerpen uit het oude Egypte.

rome-musea-entree-tickets-bezienswaardigheden

 

Musei Vaticani
Voor het Vaticaanse museum geldt hetzelfde. Het pastte niet in één enkel gebouw. De enorme kunstcollectie van de katholieke kerk wordt tentoongesteld op in  54 verschillende zalen in het Vaticaan. De collectie van de Vaticaanse Musea bestaat religieuze relikwieën, schilderijen en nog meer voorwerpen uit de Romeinse tijd.

Domus Aurea
De naam van dit belangrijke museum betekent letterlijk ‘huis van goud’. Het was het paleis van keizer Nero en tegenwoordig kun je middels Virtual Reality zien hoe deze machtige leider van het Romeinse Rijk vroeger in weelde leefde. Het is aan te raden om een rondleiding te boeken, dan komt het paleis pas echt tot leven. Het is zeker ook leuk voor kinderen.

 

Stedentrip met kinderen naar Rome

Het is belangrijk dat kinderen ook wat cultuur en geschiedenis meekrijgen. Dat is waar. Maar kinderen willen natuurlijk ook gewoon lol hebben. En dat kan heel erg goed in Rome. Er zijn heel veel pretparken vol met waterattracties en spannende rides. Check onze selectie voor jouw volgende familievakantie naar Rome.

Cinecittà
Cinecittà is het Hollywood pretpark van Rome. Bezoekers van alle leeftijden kunnen hier ‘backstage’ een geweldige dag in het park doorbrengen. Het pretpark is opgedeeld in verschillende thema’s, de Cinecittà World, Ancient Rome, Spaceland, Far West, Adventure Land en Sognolabio. Plezier gegarandeerd voor de hele familie.

Rainbow Magic Land
Rainbow Magic Land is een bekend pretpark in Rome. Het is zelfs het grootste pretpark van Midden- en Zuid-Italië. Hier draait het om plezier maken. Probeer vooral de verschillende attracties van het park, zoals Shock, Mystika, de Indoor Spinner Coaster Cagliostro of probeer een virtuele tour op de Virtual Coaster. Ben je met vrienden op pad, dan is het pretpark perfect. En ook voor de allerkleinsten heeft Rainbow Magic Land veel attracties.

Zoomarine
Zoomarine is een pretpark buiten Rome, maar ligt nog steeds in de provincie Lazio. Neem een ​​kijkje op de website en je zult snel zien dat daar een unieke ervaring op je wacht. Er zijn verschillende waterattracties waar je veel plezier aan zult beleven met je vrienden of familie. Houd je van dolfijnen? Ga dan zeker naar Zoomarine op jouw volgende citytrip naar Rome.

Pinocchio
Als je in het stadscentrum bent, vlakbij de Trevi Fontein, dan mag je de Pinocchio winkel niet missen. Deze plek alleen is niet alleen leuk voor kinderen. Er is een ruime selectie speelgoed voor alle leeftijden. En er zijn ook andere snuisterijen te koop, natuurlijk met een Pinocchio print.

 

 

Welke gratis activiteiten kan je in het centrum doen?

Een vakantie kan al duur genoeg zijn, zeker als je met de hele familie gaat. Gelukkig zijn er tal van activiteiten die je niets zullen kosten. Er zijn verschrikkelijk veel mooie en historische pleinen, weelderige parken en pittoreske wijken om in te verdwalen. Hier volgt een selectie van gratis activiteiten in Rome.

Piazza Navona
In de Romeinse tijd was dit beroemde plein een stadion, maar in de loop der jaren heeft het zich ontwikkeld tot een openbare ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking. Het is perfect om vrienden te ontmoeten, naar een van de vele restaurants te gaan of gewoon ’s avonds een glas wijn te drinken. Er is ook een reguliere markt op het plein, die je als toerist en local niet mag missen.

rome-bezienswaardigheden-centrum-wat-doen-activiteiten

 

 

Villa Borghese
Wil je je als een echte Romein voelen, ga dan op het gras van Villa Borghese liggen en geniet daar van de sfeer en de zon. Het openbare park is ongeveer 80 hectare groot en is daarmee het vierde grootste park in Rome. Hier vind je typisch Italiaanse tuinen, maar ook enkele Engelse. Er zijn ook geweldige meren en historische gebouwen die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken.

rome-stedentrip-weekend-weg-centrum-overnachten

 

Trastevere
Deze volkswijk is een van de drukst bezochte plekjes van Rome. De wijk heeft zeer smalle straatjes, vol met kleine restaurantjes en barretjes. Daarnaast kun je vanaf Trastevere genieten van prachtige uitzichten over de rivier de Tiber en het historische centrum. De meeste mensen slenteren heerlijk door de wijk, onderbroken door hier en daar een hapje en een drankje te nuttigen.

rome-leuke-wijken-buurten-mei-juni-periode

 

Piazza del Popolo
De oorsprong van de naam van dit plein is niet helemaal duidelijk. Sommige denken dat het vernoemd is naar populierenbos dat daar ooit stond. Anderen denken dat de plaats zijn naam kreeg nadat paus Pasquale II er een kerk liet bouwen. Deze kerk werd volgens de paus volledig door het volk (populus in Latijn) gefinancierd. Maar afgezien van de etymologie, is de plaats zeker een bezoek waard. Als je het plein van dichterbij bekijkt, ontdek je een grote verscheidenheid aan architectonisch bijzondere gebouwen, fonteinen en kerken.

rome-bezienswaardigheden-stedentrip-beste-periode

 

Via Appia
Alle wegen leiden naar Rome. De bekendste weg is de Via Appia. Ooit was dit een van de belangrijkste toegangswegen die het noorden van Italië met de hoofdstad verbond. De lange stenen weg, geflankeerd door statige cipressen, is voor een groot deel nog intact. Dit deel van de Via Appia ligt buiten de stadsmuren, zodoende vind je hier veel oude graven en catacomben die je nog steeds kunt bezoeken. Je kunt de Via Appia het beste verkennen op de fiets of wandelend.

Giardino degli Aranci
Deze orchideeëntuin is erg indrukwekkend. Het is een adembenemende plek om helemaal tot rust te komen. Deze tuin is bekend geworden bij het grote publiek na de film ‘La Grande Belezza’ uit 2013. Het is aan te raden op het plein van de Villa Magistral te gaan staan ​​en door de boog richting Rome te kijken. Je hebt een geweldig uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek.

 

Bezienswaardigheden in de omgeving van Rome

Een stad als Rome kan behoorlijk vermoeiend zijn: rumoerig verkeer, benauwde lucht, lange afstanden. Wat is er dan fijner dan een dagje aan zee? En het beste van alles: de trein doet er maar een uur over. Dus pak je badpak en zonnebrandcrème in en stap op het Termini station in de trein en ga naar Sperlonga. Deze pittoreske plaats ligt op een rots direct tussen Rome en Napels.

In tegenstelling tot Ostia vind je hier nauwelijks toeristen. Het is een heel mooi, kronkelend plaatsje direct aan zee. Wees voorzichtig tijdens de treinrit, want de halte heet Fondi en niet Sperlonga.

Een andere strand bestemming is Fregene. Een lang strand waar je kunt zwemmen of gewoon van de zon kunt genieten. Ladispoli is nog zo’n heel mooi strand waar je heerlijk kunt genieten onder de Italiaanse zon. Kortom, genoeg opties om even af te koelen als het kwik boven de 30 graden stijgt.

Een belangrijke historische attractie is Ostia. De oude havenstad van Rome. Na de val van de Etruskische stad Veio, rond 400 voor Christus, werd op de tegenoverliggende rechteroever van de Tiber een rechthoekige militaire stad gebouwd. Vandaag kun je nog steeds de tufstenen muren en de hoofdwegen bewonderen, gerangschikt volgens de windstreken.

Ostia is het Latijnse woord voor de monding van de rivier is en diende als een militaire buitenpost die alle plaatsen eromheen beschermde. Tijdens de keizertijd werd Ostia echter een normale stad en werd het bevolkt door 50.000 mensen. Helaas dwong een epidemie van moeraskoorts de inwoners om de stad te verlaten. Dit is de reden waarom Ostia nog steeds een van de beste oude Romeinse schatten is.

 

Wil je je ook eens verdiepen in andere steden? Kijk dan eens op de pagina over: mooie steden. Of bekijk de informatiepagina over Italiaanse steden als Florence en het bekende Venetië.

 

 

Heb je al ervaringen met Rome? Plaats dan hier onder je vakantie ervaring en help je medereizigers aan een extra goed beeld van de mooie stad. Alvast bedankt en een mooie vakantie gewenst!

Reviews

Nog geen reviews. Wees de eerste om een review achter te laten!

Deel jouw Rome-ervaring en tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 SuggestMe.com